Maskirana povorka - centralnim gradskim ulicama 8. marta


Povorka će proći centralnim novosadskim ulicama

Tradicionalna maskirana povorka centralnim gradskim ulicama „Maškarada“ biće upriličena 8. marta od 12 časova, a kao i prethodnih godina, okupljanje učesnika je ispred Muzeja Vojvodine, Dunavska 37.

Na platou Muzeja učesnici će imati priliku da predstave svoje maske, nakon čega sledi formiranja kolone i, uz muzičku pratnju i animaciju, povorka će proći centralnim novosadskim ulicama – Dunavskom, Zmaj Jovinom, Kralja Aleksandra, Modene, Bulevarom Mihajla Pupina i završiće defile u saletli u Dunavskom parku.

Ovo doba godine smatra se dobom pokladnih povorki, maškara i karnevala, koji su ujedno i deo naše nematerijalne kulturne baštine. Upravo taj segment nematerijalne kulturne baštine Muzej Vojvodine već 24 godine nastoji da očuva organizujući popularnu maskiranu povorku.

Tokom povorke, maskirani učesnici će se zasladiti krofnama i čajem – tradicionalnim pokladnim posluženjem, a u završnom delu programa biće dodeljena priznanja grupnim maskama, kao i nagrade za najuspešnije pojedinačne.

Poslednja sedmica pred Veliki ili Uskršnji post poznata je i kao Bela nedelja, tokom koje su se nekad kroz sela i gradove kretale obredne maskirane povorke.

Završni dan Bele nedelje su Bele poklade, koje su predstavljale vrhunac zabave i razonode, protkane šalom, igrom i pesmom. Tada su se kretale maskirane povorke koje su, izvodeći razne zgode, uveseljavale ukućane, a za nagradu dobijale poklone.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: bruce mars, Pexels

POPULARNO