Komunalni policajci dobijaju veća ovlašćenja - postaju milicajci, na teren i u civilu?


Moći će da zaustavljaju automobile, proveravaju karte u prevozu

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pokrenulo je javnu raspravu o Nacrtu zakona o komunalnoj miliciji.

Pripadnici ove gradske službe ubuduće će, predlaže se, moći i da zaustavljaju automobile, proveravaju karte u prevozu...

Komunalna policija je formirana još 2010. godine, a prema tadašnjim najavama to je trebalo da bude služba koja će Srbiju učiniti boljom, da se "nađe" građanima u nevoljama, kontroliše komunalni red, kad se psi pokake na ulicama pa prekore vlasnika, eventualno mu napišu kaznu...

U stvarnosti, pripadnici ove službe imali su mnogo šira ovlašćenja, a svih ovih godina beleženi su mnogi incidenti sa građanima, pa komunalna policija i nije bila na dobrom glasu, prenosi Mondo.

Komunalni red u svakom smislu je apsolutno NEOPHODAN u ovoj zemlji. Mnogo je nesavesnih i bahatih građana koji bi morali da se "nauče redu", da se đubre ne baca gde ko stigne, da vlasnici pasa počiste za svojim ljubimcima, da se papirići i drugi otpad bacaju tamo gde im je i mesto, da se u reke ne baca sve i svašta, da priobalje ne služi za neformalne deponije...

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu pripremilo je Nacrt novog zakona, koji predviđa da komunalna policija ubuduće bude milicija, ali i da se ovlašćenja ove službe proširuju, pa će tako "milicajci" ili "milicioneri" moći da zaustavljaju automobile (što je posao isključivo saobraćajne policije), da pružaju i asistencije u izvršenjima službi u jedinicama lokalne samouprave, a pomoć službama pružaće na osnovu odobrenja načelnika komunalne milicije.

Ovo, praktično znači da će komunalci ubuduće pomagati gradskim službama pri isključenju struje, vode, da kontrolišu da li imate kartu za gradski i prigradski prevoz, da proveravaju taksiste i njihove licence za rad, da reaguju po prijavama građana u vezi sa bukom...

Komunalni milicioneri, ako ovaj nacrt zakona bude pretočen u predlog, a potom i usvojen u skupštini, imaće zadatak i da "preduzimaju hitne mere zaštite životne sredine, zaštite od elementarnih i drugih nepogoda, zaštite od požara i druge zaštite iz nadležnosti opštine, odnosno grada, kad te mere ne mogu pravovremeno da preduzmu drugi nadležni organi jedinice lokalne samouprave i ovlašćene organizacije, o čemu odmah obaveštava te organe odnosno organizacije".

Jedno od predloženih rešenja koje buni jeste mogućnost, odnosno ovlašćenje komunalnih milicajaca da "zaustavljaju i pregledaju lica, predmete u vozila", moći će "privremeno da oduzimaju predmete", imaju pravo da "provere identitet", a u svom radu mogu i da primene "sredstva prinude".

Navedena sredstva pronude su: fizička snaga, sredstva za vezivanje, ručni sprej sa nadražujućim dejstvom i službena palica.

Novina bi mogla da bude (ponavljamo tek je reč o Nacrtu zakona) i da određene zadatke milicajci obavljaju bez uniforme, dakle u civilu i to po pisanom nalogu načelnika komunalne milicije.

Koji su to poslovi koje će moći da obavljaju milicajci u civilu nije navedeno, ali u Ministarstvu navode da postoje mehanizmi unutrašnje i spoljne kontrole rada komunalne milicije i da će zloupotrebe biti sprečene, prenosi Mondo.

izvor: mondo.rs, agencije, foto: novisad.rs

POPULARNO