Izgradnja i održavanje obrazovnih ustanova u NS: Četvrta faza izgradnje Baletske škole s dvoranom...


Grad će tokom 2019. godine s 670.952.140 dinara finansirati
izgradnju i održavanje obrazovnih ustanova, nabavku administrativne opreme i sredstva za nastavu, nauku, kulturu i sport, kao i nabavku knjiga za školske biblioteke.

Po Rešenju programa investicionih aktivnosti koje je doneto na sednici Gradskog veća 31. januara, za osnovne škole iz budžeta Grada biće izdvojeno 221.356.140 dinara, dok je za srednje namenjeno 449.596.000.

Kada je reč o osnovnim školama u okviru izgradnje zgrada najviše novca dobiće OŠ „Prva vojvođanska brigada” za nadgradnju sprata iznad dela prizemlja – 59.682.000 dinara, i OŠ „Đura Daničić” – oko 32,5 miliona za nadgradnju objekta iznad fiskulturne sale.

Direktor OŠ „Prva vojvođanska brigada” Oliver Stojanović kazao je da će se nadgradnjom dobiti oko 600 kvadratnih metara novih prostorija, a radovi će biti završeni sredinom avgusta, prenosi Dnevnik.

– Na taj korak smo se odlučili jer je naša škola sagrađena 1980. godine za 600 do 700 đaka, a sada ih u klupama sedi duplo više – pojasnio je Stojanović. – Građevinski radovi neće ometati nastavu, a kad budu završeni, đaci nižih i viših razdreda biće odvojeni, što će uticati na veću bezbednost i bolje uslove u školi.

Po pomenutom Rešenju, OŠ „Ivo Lola Ribar” dobiće 16.974.540 dinara za završetak nadgradnje zgrade (nastavak realizacije ugovorenih obaveza iz 2018. godine) i postavljanje tartan-podloge i mobilijara na školskom terenu. Uređeno školsko dvorište dobiće i OŠ „Dositej Obradović”, za šta je namenjeno 12.180.000 dinara.

U planu je i da dve novosadske škole obnove fasade i zamene stolariju da bi se učinile energetski efikasnima, čemu se u poslednje vreme sve više teži. Najviše novca za tu namenu dobiće OŠ „Miroslav Antić” u Futogu – nešto više od 43 miliona dinara, dok će „Petefi Šandor” dobiti upola manje – 18.270.000.

Za računarsku opremu i interaktivne table ove godine Grad će za devet škola, od kojih je šest u prigradskim naseljima (Kać, Kisač, Begeč, Sremska Kamenica i Rumenka) izdvojiti 4.390.080 dinara. Osim toga, za 39 osnovnih škola u gradu biće izdvojeno po 10.000 dinara za nabavku knjiga.

Program investicionih aktivnosti za srednje škole predviđa duplo više novca nego za osmoletke.

Najviše para i ovog puta biće izdvojeno za izgradnju Muzičke škole „Isidor Bajić” i Baletske škole s koncertnom dvoranom – 320.596.000 dinara. Novac je namenjen za nastavak ugovorenih obaveza iz prethodnih godina, ali i za drugu fazu izgradnje Muzičke škole „Isidor Bajić” i četvrtu fazu izgradnje Baletske škole s koncertnom dvoranom.

Direktorka Muzičke škole „Isidor Bajić” Radmila Rakin Martinović kazala je da, iako su radovi kasnili, za sada sve teče po planu i da se druga faza izgradnje privodi kraju, napomenuvši da je deo izdvojenog novca predviđen za završne radove, prenosi Dnevnik.

Značajnu svotu dobiće i Gimnazija „Isidora Sekulić”. Adaptacija i rekonstrukcija objekta s nadgradnjom jedne etaže stajeće 106.300.000 dinara.

Na sednici je, između ostalog, usvojeno da tokom ove godine Gimnazija „Svetozar Marković” dobije novu fasadu, a biće zamenjena i dotrajala stolarija, sve u vrednosti od 6.225.000 dinara.

Što se tiče nabavke računarske opreme, sedam srednjih škola i gimnazija će imati priliku da se ponove, i to uglavnom s po 600.000 dinara. Takođe, 16 novosadskih srednjih škola će ove godine dopuniti fond biblioteke, za šta će, kao i osnovne, dobiti po 10.000 dinara.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO