I vi možete da prestanete - samo mislite da volite da pušite... stiže novi zakon...


Danas je teže ostaviti cigarete nego što je to bilo pre 20 godina
ali daleko od toga da je nemoguće - naprotiv. I vi možete da prestanete da pušite, a danas je pravi dan za to!

Ekipa Monda razgovara je sa stručnjakom iz Gradskog zavoda za javno zdravlje i sa šefom Kabineta za prevenciju i odvikavanje od pušenja - možda vas ono što one imaju da kažu ubedi da od danas vodite zdraviji život!

Najpre, morate da pročitate jedan prilično zabrinjavajuć podatak - trećina odraslog stanovništva puši!

"Istraživanje zdravlja stanovnika  Srbije iz 2013. godine je pokazalo da oko 34,7 odsto odraslog stanovništva puši. U to spadaju i povremeni i svakodnevni pušači, a što se tiče onih koji puše svakodnevno, njih ima 29,2 odsto. I neka druga istraživanja sprovedena nakon 2013. su potvrdila ovaj broj pušača, uz veoma blaga variranja brojki", rekla je specijalista socijalne medicine dr Anđelka Grujičić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Novi zakon - Potpuna zabrana pušenja u zatvorenom prostoru u svim javnim objektima


"Ono što je interesantno je da imamo porast broja pušača prema istraživanju iz 2013. Od 2000. do 2006. godine je, prema istraživanjima, bio primetan pad u broju pušača, a prema novijim istraživanjima od 2013. godine opet je došlo do porasta broja pušača".

Šef Kabineta za prevenciju i odvikavanje od pušenja dr Ika Pešić smatra da u Srbiji ima mnogo pušača zbog toga što je "pušenje još uvek potcenjen problem na društvenom i individualnom nivou, što se uglavnom smatra da je pušenje dobrovoljna radnja ili nečiji hir". Ona ističe da je problem i u tome što je pušenje normalizovano ponašanje, poželjnije nego nepušenje, ali i što se posledice pušenja često objašnjvaju drugim problemima kao "uzrocima".

"Upotreba duvanskih proizvoda/pušenje je bolest zavisnosti koja ima svoju šifru dijagnoze u šifarniku međunarodne klasifikacije bolesti/MKB-10 (F17, F17.2, F17.3). Mnogi građani Srbije nisu upoznati ovom činjenicom i zbog toga različito gledaju na pušenje", podvlači dr Pešić.

Dr Grujičić dodaje da se ove godine očekuju nova istraživanja, ali da "postoji opravdana pretpostavka da neće biti značajnijeg pada u odnosu na navedene podatke, naročito imajući u vidu pojavu novih duvanskih proizvoda na našem tržištu i evidentno slabljenje kontrole sprovođenja aktuelnih zakona u ovoj oblasti ".

Ono što je interesantno je i da je najveći broj pušača među ljudima sa najmanjim primanjem, a dosta pušača ima i među mladima.

Pročitajte više>> izvor: mondo.rs, agencije, foto: Isabella Mendes, Pexels

Doma zdravlja Novi Sad: Donesite pravu odluku – ostavite pušenje! Istovremeno ćete poboljšati svoje zdravlje i osetiti mali ekonomski prosperitet. Želimo da Vam pomognemo u tome i imamo idealno rešenje za Vas!

POPULARNO