I iz NS u svet: Sa aerodroma Čenej uskoro letovi? Nije u cilju izgradnja velikog aerodroma, uskoro javni uvid


Javno preduzeće „Urbanizam” izradilo je konceptualni okvir plana

Kako Dnevnik nezvanično saznaje, uskoro bi s aerodroma „Čenej” mogli poleteti avioni niskobudžetnih kompanija (low cost), turistički i radnički čarter letovi, te avio-taksi letovi, a aerodrom će zadržati i sportsko-poljoprivrednu namenu.

Javno preduzeće „Urbanizam” izradilo je konceptualni okvir plana - detaljne regulacije Aerodroma „Čenej”, što znači da bi se on uskoro mogao naći pred građanima na javnom uvidu. Plan obuhvata približno 148 hektara sportsko-poljoprivrednog aerodroma, deo poljoprivrednog zemljišta kao i deo državnog puta Horgoš - Beograd.

Na Aerodromu „Čenej” trenutno se nalaze prostorije Aero-kluba „Novi Sad”. On je osnovan 11. novembra 1923. godine kao ogranak Kraljevskog aero-kluba „Novi Sad” koji je u to vreme bio centar jugoslovenskog vazduhoplovstva i sedište vojnog i civilnog vazduhoplovstva i fabrike aviona. Do 1953. godine Aero-klub svoje aktivnosti je obavljao na aerodromu „Jugovićevo”, a 14. juna 1953. godine odselio se na sadašnje mesto, prenosi Dnevnik.

Za osam i po decenija postojanja Aero-klub je imao više stotina članova, koji su izveli preko 100.000 letova, 50.000 padobranskih skokova, obučeno je više stotina pilota-jedriličara, padobranaca i avio-mehaničara. Danas on poseduje šest lakih aviona i sedam jedrilica koji poleću s travnate piste duge 1.600 metara.

Član Upravnog odbora Aero.kluba „Novi Sad” i nastavnik letenja motornih zmajeva Zoran Drakula kazao je da je zlatno doba Aero-kluba bilo između šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka kada je bilo aktivno mnoštvo sekcija.

Sagovornik Dnevnika je naglasio da nije u cilju izgradnja velikog aerodroma poput beogradskog ili niškog, već koji bi bio funkcionalan, a objekati bi bili prilagođeni manjem broj putnika, odnosno letelicama od oko 50 sedišta, prenosi Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: Anugrah Lohiya, Pexels

Čenejski aerodrom jedan od najlepših u SFRJ - Uskoro iz Novog Sada u Budimpeštu, Beč, Ljubljanu...

POPULARNO