Drastični nameti? Obaveza da se izgradi bar jedno parking mesto ili garaža za svaki stan...


Sadašnjih 200.000 moglo bi da se pretvori u 2.000.000 dinara

Gradska vlast razmišlja o povećanju nadoknade za investitore, koji ne obezbede dovoljno parking mesta, prilikom izgradnje stambenih i poslovnih objekata.

Prema aktuelnim propisima, investitori moraju da plate doprinos od 200.000 dinara za svako parking mesto koje nedostaje. Obaveza je da se izgradi bar jedno parking mesto ili garaža za svaki stan, a kada je u pitanju poslovni prostor, onda po jedno mesto na svakih 70 kvadrata, prenosi 021.rs.

Sadašnjih 200.000 moglo bi da se pretvori u 2.000.000 dinara.

Druga opcija je, poručuje gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, da se potpuno ukine mogućnost investitorima da plate doprinos za nedostajuće parking mesto, već da moraju da izgrade dovoljan broj mesta na parkiralištu. Odluke o ovim pitanjima bi uskoro trebalo da se nađu i pred odbornicima u Skupštini grada.

"Više bih voleo da pronađemo mogućnost da potpuno ukinemo tu opciju ili da to bude tako ekstremno skupo, da to bude destimulitavna mera za svakog investitora. Ljudi moraju da shvate da ne mogu da prave zgrade bez dovoljno parking prostora ili garažnih mesta, da ne očekuju onda od grada da ide iza njih i rešava parking. Investitori moraju to da urade za ljude koji kupuju stanove u njihovim zgradama, na osnovu kojih oni zarađuju, a velika je investiciona aktivnost u pogledu stambene izgradnje", kaže Vučević na pitanje 021.rs.

izvor: 021.rs, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO