Bez vozova do 2022. godine? Meštani Čortanovaca i Banstola zahtevaju hitno uvođenje autobuske linije


Vozovi tom deonicom neće krenuti možda čak do 2022. godine

Žitelji Čortanovaca i Banstola zahtevaju da hitno bude uvedena autobuska linija od Novog Sada do tih mesta jer su, kažu, praktično "odsečeni" od Novog Sada i Sremskih Karlovaca od kako je obustavljen železnički saobraćaj na deonici pruge Novi Sad - Stara Pazova.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović kaže da vozovi tom deonicom neće krenuti možda čak do 2022. godine, te apeluje na čelnike gradova Inđija i Novi Sad da reše problem prevoza građana.

Istovremeno, predsednik Opštine Sremski Karlovci Nenad Milenković najavljuje da će uskoro biti testirana autobuska linija Banstol-Sremski Karlovci.

"Ne želim da se ograđujem, jer je naša obaveza da rešavamo probleme građana. Lokalna samouprava razgovara sa predstavnicima Gradskog saobraćajnog preduzeća Novi Sad i u narednom periodu će biti probno testiranje linije na relaciji Banstol - Novi Sad", rekao je Tanjugu Milenković.

Nema vozova: Uvođenje vanrednih autobuskih linija do Banstola, Čortanovaca i Beške - tek u oktobru?


On objašnjava da je prilikom izmene linija u međumesnom saobraćaju neophodno konsultovati Ministarstvo saobraćaja, od kog treba "da dobiju zeleno svetlo kako bi linija Banstol - Sremski Karlovci počela da radi".

Upitan kada bi to moglo da se desi, Milenković kaže da na to pitanje nema precizan odgovor.

"Nadam se da ćemo za dva do tri meseca dobiti odgovor od nadležnih da li tu autobusku liniju možemo uvesti", kaže Milenković.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović kaže da je zatvaranje deonice pruge Novi Sad - Stara Pazova moralo da se desi, jer nije postojao drugi način osim tog, kada je počela izgradnja nove pruge. Ona će, najavljuje, u funkcionalnom i tehničkom smislu, u potpunosti zameniti staru.

Mirović kaže i da je upoznat s problemima koje građani Banstola, Čortanovaca i Beške imaju s prevozom do Sremskih Karlovaca i Novog Sada od momenta zatvaranja pruge.

"To je do inđijske opštine i grada Novog Sada da pronađu način za prevoz ljudi. To je i naš apel, kao i apel javnosti i očekujem da on uskoro bude rešen. Dugo će ovaj posao trajati i građani ne bi trebalo da očekuju da će vozovi proći tom deonicom pre 2021. ili čak 2022. godine, jer je veoma zahtevan posao, radi se u močvarnom delu Dunava i to je jedan od najkomplikovanijih projekata u ovom delu Evrope", kaže Mirović.

U GSP-u ranije su objasnili da liniju do Čortanovaca nemaju jer to mesto ne pripada Novom Sadu, ali da razmatraju takvu mogućnost, zbog tržišnog poslovanja.

"Pre godinu dana, 30. januara 2018, uputili smo molbu-peticiju sa 150 potpisa GSP-u da obnovi ili otvori novu linuju do Banstola, a potom dobili pismeni odgovor da nas u planu za otvaranje autobuske linije do Banstola (Čortanovaca) za 2018. godinu, nema", izjavio je ranije predsednik Udruženja "Klub svih generacija" Branko Simonović.

izvor: Tanjug, agencije, foto: NSinfo

Nema vozova: Uvođenje vanrednih autobuskih linija do Banstola, Čortanovaca i Beške - tek u oktobru?