15 puta više turista - Šta zove 80.000 Kineza u Srbiju


Kako izgleda prosečni kineski turista koji dolazi na Balkan i zašto
se njihov broj toliko povećao.

Mogu li svuda da pravim selfije?

Ovo je najčešće pitanje koje postavljaju turisti iz Kine bez obzira na godine - kada posećuju Srbiju, objašnjavaju iz Turističke organizacije Srbije za BBC.

A njih je čak 15 puta više došlo u Srbiju prošle godine u odnosu na 2011. Samo tokom 2018. više od 80.000 njih je stiglo sa beogradskog aerdroma, podaci su TOS.

Sagovornici BBC-ja kažu da ih je u ovaj deo Balkana pozvao - bezvizni režim uveden 2017. godine, ali i postepeno otvaranje Kine.

"Nema tu nekih kulturoloških razlika", kaže Šen Hong, zamenik predsednika Asocijacije kineskih privrednika u Srbiji. "Kinezi dolaze u Evropu, a to što im ne treba viza za Srbiju direktno utiče na njihovu odluku da posete zemlju."

Pripadnik srednje više klase iz višemilionskog grada, ima do 40 godina i sanja da proputuje zapadnu Evropu, a na putu do nje, poseti na 5-6 dana i Srbiju.

Ovako izgleda prosečan kineski turista koji je prošle godine proputovao Beograd, ali voli i Novi Sad, a posebno Suboticu, objašnjava Aneta Uskoković, menadžerka za Kinu u Turističkoj organizaciji Srbije.

izvor: b92.net, BBC, agencije, foto: NSinfo