Završen projekat za izgradnju saobraćajnice od Novog Sada do Rume - uskoro ugovor


Srpska ekonomija je sa pozitivnom makroekonomskom slikom
ispratila 2018. godinu, a zahvaljujući rastu od oko 4 odsto, smanjenju javnog duga, budžetskom suficitu, rastu investicija i stabilnoj inflaciji. Koliki je u tome udeo Pokrajine i koliko ocena o solidnoj ekonomskoj 2018. godini za nju važi, objašnjava predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

"APV je prednjačila kada je reč o ekonomskom razvoju, a najvažniji podatak je rast broja zaposlenih s obzirom na to da je u Vojvodini najmanji procenat nezaposlenih, te je u protekloj godini više od 20 hiljada ljudi pronašlo posao", kaže Mirović i dodaje da su pokazatelji dobri i kada je reč o izvozu i poljoprivredi.

On je istakao da će ove i naredne godine biti preduzete mere kojim će se stimulisati poljoprivredna proizvodnja, dok će preko Razvojne agencije Vojvodine direktno biti finansirani projekti u prerađivačkoj industriji.

Govoreći o trećini opština u Vojvodini koje spadaju u nerazvijene, naglasio da je Pokrajinska vlada najviše novca ponudila investitorima koji žele da svoje fabrike i pogone podignu u ovim opštinama.

"Takođe, izgrađeni su mnogi infrastrukturni objekti u manje razvijenim sredinama, a vrednost investicionih ulaganja u komunalnoj i poslovnoj infrastrukturi prevazilazi 2 milijarde dinara", kaže Mirović i dodaje da su ove opštine putem projekata pristupile evropskim fondovima odakle povlače sredstva u okviru prekogranične saradnje sa susednim zemljama.

Kada je reč o realizacijii krupnih projekata drumske i železničke infrastrukture, Mirović ističe da će u ovoj godini biti nastavljeni radovi na izgradnji nove pruge na deonici od Stare Pazove do Novog Sada, dok je u saradnji sa Mađarskom u pripremi velika investicija izgradnje pruge Novi Sad- Subotica- Budimpešta.

"Završen je projekat za izgradnju saobraćajnice od Novog Sada do Rume, a očekuje se da Vlada Srbije preko nadležnih ministarstava sprovede proceduru za potpisivanje ugovora", kaže Mirović i dodaje da je u toku procedura za ugovaranje i izradu projektne dokumentacije za brzu saobraćajnicu od Beograda do Zrenjanina, kao i od Zrenjanina do Novog Sada.

On je istakao i brojne druge lokalne infrastrukturne projekte, dok će ova godina posebno biti značajna po velikom investicionom ciklusu u oblasti zaštite životne sredine, s obzirom na to da će biti izgrađena 4 prečistača (Bačaka Topola, Mali Iđoš, Srbobran i Temerin).

Govoreći o očekivanjima za ovu godinu, Mirović ističe važnost rodne godine bez klimatskih nepogoda, koja bi uz dalja domaća i strana ulaganja, kao i nastavak trenda rasta ekonomije iz 2018. godine, podrazumevala ekonomski uspešniju 2019. godinu.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: Wendy Wei, Pexels

POPULARNO