Za materinski dodatak uslov - prebivalište u Vojvodini godinu dana


Pokrajinska vlada donela je nove odluke kojima bi trebalo da se
podstakne rast nataliteta. 

Iz pokrajinskog budžeta povećana su izdvajanja za vantelesnu oplodnju, tu su i podsticaji za rešavanje stambenog pitanja za mlade bračne parove sa troje dece, a jedna od novina je i da će nezaposlene majke, za treće ili četvrto dete, od ove godine moći da ostvare pravo na materinski dodatak od 15.000  dinara mesečno.

Međutim, za tu podsticajnu meru neće moći da konkurišu svi, jer se ona odnosi samo na majke koje su rodile treće ili četvrto dete od 1. jula 2018. pa nadalje i da žive u Vojvodini bar godinu dana.

"Još jedan uslov je bitan, a to je da se one nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, bar godinu dana pre rođenja te dece, i šest meseci nakon rođenja. Znači imaju šest meseci vremena da prijave da su rodile to treće ili četvrto dete, postupak utvrđivanja svih neophodnih uslova ima tu još nekih uslova koje će utvrđivati gradske uprave i opštinske uprave", kaže Svetlana Selaković, pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

"Izvadite izvod iz matične knjige da se vidi da ste majka te dece i da ta deca nisu data na staranje i brigu nekom drugom nego da ste jedan odgovoran roditelj. Ono što zakon o upravnom postupku omogućava jeste da nadležni organ sam pribavlja te podatke", dodaje ona, prenosi RTV.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: Josh Willink, Pexels

15.000 dinara mesečno - dobijaće nezaposlene majke u Vojvodini za treće ili četvrto dete

POPULARNO