Veliko poštovanje - Japan: Ceo grad postao "srpski" - Otvaraju muzej posvećen Nikoli Tesli... šljive, ajvar...


Japan će 2020. godine biti domaćin Olimpijskih igara, a grad
Hofu će biti domaćin odbojkašicama Srbije. Ceo grad već je postao "srpski"!

Otvaraju i muzej posvećen Nikoli Tesli, posadili 300 srpskih šljiva!

Predsednik Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" Viktor Lazić boravi u japanskom gradu Hofi, odakle je poslao mnogo zanimljivosti i sam iznenađen onim što je video, prenosi Mondo.

Grad Hofu se nalazi u blizini Hirošime, poznat je po proizvodnji soli i haiku poeziji, a predstavlja i glavnu izvoznu luku za mazdina vozila.

Na inicijativu nekadašnjeg ambasadora Japana u Srbiji Tadašija Nagaija, predsednika Društva Japan-Srbija, koji besprekorno govori srpski jezik a poreklom je iz grada Hofu, pokrenuta je saradnja između grada Hofu i Srbije.

Potpisan je protokol o saradnji sa Odbojkaškim savezom Srbije pa će ovaj grad biti domaćin srpskim odbojkašicama tokom Olimpijskih igara 2020. godine.

Japanci su prijateljstvo sa Srbijom shvatili ozbiljno, pa je ceo grad već u znaku naše zemlje!

U tržnim i sportskim centrima mogu se videti srpske zastave i plakati koji govore o srpskoj kulturnoj baštini i sportskim uspesima. Na mnogo mesta je istaknuta srpska zastava i simpatična maskota srpskih odbojkašica - japanska devojčica u srpskoj narodnoj nošnji i sa srpskim kikama, kao i simbol dobrodošlice, navijački uzvik: "Napred Srbija!".

U pojedinim prodavnicama prodaju se srpska vina, ajvar, pinđur i pirotske tapiserije, a čak su i pojedini srpski recepti prevedeni na japanski i odštampani na listovima koje Japanci rado besplatno uzimaju, prenosi Mondo.

izvor: mondo.rs, agencije, foto: ilustracija, Bagus Pangestu, Pexels

POPULARNO