Veće akcize na duvan i gorivo: Cigarete skuplje za 10 dinara


Veće akcize na duvan i gorivo od 1. februara. Usklađivanje će
prvo osetiti pušači, dok još nije sigurno da li će rast državnih zahvatanja pogoditi i vozače. Za paklicu uskoro 10 dinara više.

Usklađivanje akciza prvi će osetiti pušači, a da li će naftaši rast državnih zahvatanja preliti na vozače još nije sigurno. Od prekosutra paklice će poskupeti u proseku za 10 dinara, jer je ovog meseca namet na duvan povećan za 1,5 dinara.

Izvesno je da će cene menjati svi domaći proizvođači duvana, a novo usklađivanje po akciznom kalendaru očekuje se sredinom godine. Prema akciznom kalendaru, u periodu od 2017. do 2020. godine, svakog juna i januara specifična akciza za cigareta raste za 1,5 dinara. Sa ovim povećanjem, državni deo svake paklice samo umesto dosadašnjih 68,5 dinara iznosiće 70 dinara. Uz ovu, na cenu cigareta zaračunava se i proporcionalna akciza od 33 odsto cene, a na sve to valja dodati i PDV.

- Povećanje akcize od 1,5 dinara ne znači toliko povećanje troška - kažu duvandžije. - To svaki put poveća cenu paklice za šest do sedam dinara. Jer, sa rastom cene paklice raste i proporcionalna akciza, koja čini 33 odsto, a sa tim veći je i trošak za porez na dodatu vrednost.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: nenetus/freedigitalphotos.net

POPULARNO