Uskoro zabrana pušenja u svim zatvorenim prostorima?


Vreme je da i Srbija uvede zabranu pušenja na javnim mestima
veće akcize na duvanske proizvode, ali i slikovne poruke upozorenja. To je uoči sutrašnjeg obeležavanja Nacionalnog dana bez duvana izjavila Žofija Pustai, direktorka Svetske zdravstvene organizacije u našoj zemlji.

U Srbiji podjednako puše i stari i mladi, a antiduvanska kampanja kao da nema previše efekta.

Predsednica Republičke stručne komisije za kontrolu duvana dr Srmena Krstev smatra da treba zabraniti pušenje u svim zatvorenim prostorima. To se odnosi i na restorane.

"Nema razloga da restorani budu izuzeti od toga. U skoro svim evropskim zemljama pušenje je zabranjeno u svakom zatvorenom javnom i random prostoru", objasnila je ona.

Ona je podsetila da je 2010. godine donet zakon po kojem se u potpunosti zabranjuje pušenje, jer se takav zakon najlakše i primenjuje.

"Dakle, svuda je zabranjeno, nema nikakvih izuzetaka, što je vrlo lako za primenu. Međutim, nažalost, to tako u Skupštini Srbije nije prošlo i uveden je taj izizetak za ugostiteljske objekte", podsetila je ona.

To je, dodaje, veoma nepovoljno, ako se samo pogleda uticaj na mlade, jer se oni sakupljaju u kafićima i sa 12, 13, pa i 14 godina budu izloženi duvanskom dimu.

"Trećina stanovništva puši. Ono što zabrinjava je da 32 odsto žena puši. Što se tiče mladih, skoro su se izjednačili dečaci i devojčice. Broj pušača ne pada, to je zabrinjavajuće", rekla je ona.

izvor: b92.net, agencije, foto: gameanna/freedigitalphotos.net

POPULARNO