Ulični sport u Novom Sadu: Prikuplja se novac za parkove za vežbanje na otvorenom


Sportisti koji žele da se bave takozvanim "uličnim sportom"
nemaju mnogo mesta na kojima mogu da vežbaju. Nekolicina njih koja je osnovala sportsko-rekreativno udruženje "Prava strana ulice", prikuplja novac za izgradnju parkova za vežbanje na otvorenom.

Udruženje okuplja i animira mlade, kao i osobe sa invaliditetom, da slobodno vreme provedu baveći se sportom, naročito u teretanama na otvorenom. Cilj im je da "Street workout" postante priznat sport u našoj zemlji.

„Mi smo inače sportisti koji su u ovom sportu od otprilike 2010. godine, otkad je nastao u Srbiji i u to neko vreme odlučio sam da organizujemo okupljanje i da pozovem sve predstavnike Street workout sa teritorije cele Srbije ne bismo li napravili jednu jedinstvenu Street workout organizaciju koja će da se bavi promovisanjem tog sporta i pojavila su se četiri predstavnika - Novi Sad, Zrenjanin, Vrbas i Mladenovac i odlučili smo da damo organizaciji ime 'Prava strana ulice'", kaže Srđan Arsenović.

Osim izgradnje parkova za vežbanje, u Udruženju "Prava strana ulice" kažu da od prikupljenog novca planiraju da organizuju takmičenje.

„U suštini, slanjem sms broja skupljamo novac sa kojim ćemo izgraditi parkove. Ideja je da se izgrade širom Srbije, za početak jedan po jedan park. Gradiće se park koji će ljudi svojim glasovima birati kada se bude skupilo dovoljno novca za izgradnju", kaže Nikola Kojčić.

„Ovaj park planiramo da poklonimo na takmičenju koje planiramo da organizujemo ove godine ako skupimo donacije za njega, ali generalno, gradiće se slična verzija parka slična ovoj, ona će biti malo veća", kaže Srđan Arsenović.

Kako ističu Srđan i Nikola, "Street workout" doživeo je ekspanziju pre skoro deset godina. Oni danas pokušavaju da taj vid sporta uzdignu na viši nivo. Uskoro će svi zainteresovani moći da posete sajt gde se nalaze različite informacije, prenosi RTV.

„U pitanju je prvi srpski Street workout sajt, ideja je bila da omladina dok provodi vreme na internetu pronađe nešto korisno, i da im damo neki izbor kako da kvalitetno provedu svoje slobodno vreme. Na sajtu će moći da se pronađe gde je najbliži park za vežbanje iz određenog mesta na teritoriji Srbije, moći će da se pronađu podaci šta je to ulični trening, takođe može svako da se informiše kako da počne sa vežbanjem i da vidi koje su sve ekipe uličnog treninga postojale od 2010. godine do sada. I osim toga, svaka atleta je na sajtu predstavila sebe, ispričala svoju neku priču kako im je ulični trening promenio život i koja su neka njihova dostignuća u ovom sportu", kaže Nikola za RTV.

Ukoliko želite da podržite ideju koja neguje sportski duh, to možete da učinite tako što ćete na 3030 poslati sms poruku sa sadržajem "583".

izvor: rtv.rs, agenicije, foto: Pixabay

POPULARNO