U 40 novih fabrika posao za 16.000 radnika


Prošle godine u Srbiju je pristiglo tri milijarde evra stranih
investicija koje su otvorile nova radna mesta i podstakle ukupan ekonomski rast. Velike investicije očekuju se i ove godine, a one će doneti mnogo novih radnih mesta, a privredi visoke tehnologije u proizvodnji.

Prema rečima Marka Čadeža, predsednika Privedne komore Srbije, prošla godina srpskoj ekonomiji potvrdila je stabilnost i zdrav ekonomski rast zasnovan pre svega na investicijama, stanim i domaćim. To je, kako je naglasio, dobra osnov za snažniji rast izvoza.

Uspeh će zavisiti i od toga koliko rasteretimo privredu, koliko podržimo privatni sektor, posebno male i srednje kompanije da rastu i razvijaju se, a velike da budu još snažnije, koliko stranih investicija privučemo i koliko ojačamo kapacitet domaćih kompanija da više investiraju, koliko nam poslovno okruženje bude podsticajnije i predvidivije, a privreda konkurentnija, koliko više budemo izvozili finalnih i proizvoda više faze prerade, koliko budemo ulagali u infrastukturu, inovacije i visoke tehnologije, objasnio je Čadež.

Zakonom o ulaganjima od pre nekoliko godina izjednačeni su strani i domaći investitori, a izmenama ovog zakonskog akta koje su usledile pred kraj prošle godine, i domaće kompanije će ove 2019. biti oslobođene carina na uvoz mašina iz zemalja van EU odnosno iz onih sa kojima Srbija nema nultu carinu.

U protekle dve godine budžetskim subcencijama za investicije podržano je više domaćih nego stranih kompanija, što u prethodnom periodu nije bilo tako. Naime, od 56 kompanija čije su investicioni projekti podržani državnim podsticajima u 2017. i 2018. godini, čak 35 je domaćih iz raznih sektora privređivanja – od agrobiznisa preko industrije do usluga. To govori o jačanju investicionog kapitala domaće privrede.

Prošle godine ugovoreno jer više od 50 projekata investicija. Strani investitori u Srbiji su u 2018.godini započeli ili završili 40 novih fabrika, pogona, proizvodnih linija i distributivnih centara u kojima će se zaposliti gotovo 16.000 radnika. Čadež ističe da je počela ili se priprema gradnja još 12 novih velikih investicija i to najviše nemačkih, italijanskih i turskih investitora. Po njegovoj oceni Srbiji više nije problem kako da privuče investitore već kako da obezbedi dovoljno kvalitetnih visokokvalifikovanih radnika. Zbog toga je, tvrdi, najvažnije da obrazovni sistem prati potrebe privrede.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO