U 2019. godini novi bulevari na Novom naselju i Klisi, novi stambeni objekti... novi park na Bulevaru Evrope


Tokom protekle godine u Novom Sadu se najviše radilo na
izgradnji kanalizacione mreže, što svakako spada u onaj deo komunalne infrastrukture koji je neophodan prigradskim naseljima.

Više desetina kilometara kanalizacione mreže izgrađeno je sa sremske i bačke strane grada, a stanovnici tih naselja konačno su dobili preko potrebnu komunalnu infrastrukturu, koji su čekali decenijama, prenosi Novosadska TV.

„Tokom 2018. godine grad Novi Sad je investirao oko 650 miliona dinara u izgradnju kanalizacione mreže. Ti projekti su završeni do kraja, a trenutno se radi na izgradnji još dvadesetak kilometara kanalizacije u vrednosti od 350 milliona dinara. Naša želja je da svi prigradski delovi Novog Sada dobiju kanalizaciju ’’– objašnjava za Novosadsku TV načelnik Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije Dejan Mandić.

Kao što je prošle godine bila Budisava, do kraja 2019. će i Rumenka biti u potpunosti pokrivena kanalizacionom mrežom. Kada se završi izgradnja novih 10 i po kilometara u Veterniku i to prigradsko naselje će gotovo u potpunosti imati kanalzacionu mrežu. 

„Radi se i na izgradnji kanalazacione mreže na Klisi sa novih 350 individualnih priključaka. Samo taj posao je vredan 75 miliona dinara. Sva neophodna dokumentacija je pribavljena, a trenutno je raspisana javna nabavka za izvođača radova“ - napominje Mandić.

Kada se postavlja kanalizaciona mreža, te obimne poslove uvek prate gradnja saobraćajne infrastrukture i parterno uređenje tih površina, zajedno sa postavljanjem saobraćajne signalizacije i javne rasvete. Tokom prošle godine završeni su radovi u vrednosti od oko 230 miliona dinara, a trenutno se građevinske mašine nalaze na još trinaest lokacija.

„Poslovi koji koji su u toku vredni su gotovo 2,5 milijarde dinara, kod većine projekata grad investira novac iz spostvenog budžeta, negde u saradnji sa Pokrajinom i Republikom, kao što je na primer rekonstrukcija Sentandrejskog puta, ili rekonstrukcija Sentandrejskog mosta koju radimo zajedno sa JP Putevi Srbije. Trenutno imamo zaista kapitalne investicije, počev od upravo spomenutih radova na Slanoj bari, preko uređenja Kineske četvrti na Limanu, pa sve do rekonstrukcije podgrađa Petrovaradinske tvrđave koju radimo u saradnji sa Ministarstvom privrede“- ističe sagovornik Novosadske TV.

U 2019. godini, kažu nadležni, očekuje nas otvaranje još desetak novih gradilišta ali privođenje kraju započetih poslova. Za neke od njih u toku je pribavljanje neophodne dokumentacije ili je raspisana javna nabavka.

„Jedan od tih najznačajnijih poslova, koji je uveliko u toku, jeste izgradnja bulevara Bate Brkića, počev od bulevara Vojvode Stepe,  pa sve do Futoškog puta kod Satelitske pijace. Ta nova saobraćajnica, vredna 370 miliona dinara, znatno će se rasteretiti saobraćaj na bulevaru Slobodana Jovanovića, posebno raskrsnicu kod crkve na Novom Naselju.

Osim toga, konačno će  se rešiti višedecenijski problem neuređenog i zapuštenog naselja poznatog pod imenom Tozinovac ili Mali Satelit. Nesumnjivo, novi bulevar Bate Brkića će postati jedna atraktivna lokacija  za potencijalne investitore koji će tu graditi nove stambene objekte“-  zaključuje Dejan Mandić.

Za početak radova na pojedinim projektima, poput uređenja  platoa kod nove zgrade RTV Vojvodine na Mišeluku ili izgradnje Prečistača otpadnih voda u Begeču, čekaju se samo povoljni vremenski uslovi.

„Posebno treba istaći uređenje parka na Novom naselju kod Ranžirne stanice, koja će postati jedna prava zelena oaza na Bulevaru Evrope. U završnoj smo fazi izbora izvođača radova, a sa poslom bi moglo da se krene već u februaru“-  poručuje načelnik Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije Dejan Mandić za NSTV.

U nadeležnoj Gradskoj upravi ističu da nas u ovoj godini očekuju i poslovi na izradi tehničke dokumentacije za neke buduće kapitalne projekte, a među njima je najznačajnija izgradnja kompletne prateće infrastrukture budućeg stambenog naselja za pripadnike snaga bezbednosti na Jugovićevu, čiju gradnju fiinansira Vlada Republike Srbije.

izvor: Novosadska TV, agencije, foto: Александр Прокофьев, Pexels

POPULARNO