Traži se mesto više u školama stranih jezika - karta za odlazak u inostranstvo...


Nemački je drugi jezik po zastupljenosti u nauci, zbog čega se
poslednjih godina, posebno za specijalizovane kurseve, uvek traži mesto više u školama jezika.

Taj jezik se ređe uči iz hobija, jer je оn karta za odlazak u inostranstvo sve većem broju lekara, programera, elektrotehničara, a u poslednjih godinu dana i vaspitačica.

Deca uče nemački, jer roditelji misle na njihovo znanje i budućnost unapred, a odrasli prvenstveno zbog novih poslovnih šansi, koje rastu sa znanjem tog jezika.

Iako je standardni nemački, koji je neophodan za svakodnevnu komunikaciju početna preporuka, specijalizovani kursevi ubrzavaju i olakšavaju prilagođavanje u novoj radnoj sredini u kojoj se govori nemački, kažu u školama, prenosi RTV.

„Zbog tog nekog priliva inostranog kapitala, ulaganja i otvaranja firmi, da li iz Nemačke, Austrije, Švajcarske. Prosto oni koji budu visoko poznavali nemački jezik, mogu da zauzmu izuzetno visoke pozicije. Recimo ako i nemaju radnog iskustva, prodavac im toleriše to upravo zbog poznavanja nemačkog jezika. S druge strane imamo one koji će svoju karijeru ipak započeti u inostranstvu. Naravno, među njima je najveći broj lekara, medicinsko osoblje celokupno, ali i električari, vaspitačice, to je poslednjih godinu dana se istaklo kao pojačano interesovanje, mi smo zbog toga napravili specijalizovane kurseve", kaže za RTV Milena Vlahović, koordinatorka nastave u školi stranog jezika.

Averzija prema nemačkom uspešno se prevazilazi učenjem u grupi, gde svako ima pravo na grešku i pohvalu, dok je motivacija prisutna samim dolaskom na časove, koji za početni kurs traju između dva i tri meseca.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: Pexels