Svi su jednaki na tržištu rada - Ko će najlakše i pod kakvim uslovima naći posao u Nemačkoj


Inženjeri, informatičari, lekari, biolozi, hemičari, ali i tehničari
električari, vodoinstalateri, medicinsko osoblje, samo su neka od najtraženijih zanimanja u Nemačkoj koje je polovinom 2018. objavila njihova Federalna agencija za zapošljavanje.

Prema navodima ove agencije, na najnovijoj, tzv. pozitivnoj listi je pregled zanimanja koje kvalifikovani radnici bez nemačkog državljanstva mogu da obavljaju pod određenim uslovima u Nemačkoj.

Kako se navodi, za izbor zanimanja u pozitivnoj listi Federalna agencija za zapošljavanje analizira zanimanja u kojima postoji nedostatak kvalifikovanih radnika, a jedna od mera za eliminisanje nedostatka radne snage je promovisanje ciljane imigracije kvalifikovanih radnika iz inostranstva.


Provera obrazovanja

Iako je pronalaženje posla za strane državljane u Nemačkoj znatno olakšano, a tek će biti sa primenom novih zakonskih pravila od januara 2020. godine, prvo je neophodna provera obrazovanja, odnosno to da li njegovo obrazovanje odgovara kvalifikovanom obrazovanju koje se traži u Nemačkoj.

Inače, savezna vlada Nemačke usvojila je predlog zakona koji će, kada ga izglasa parlament, početi da važi početkom 2020. godine, a koji se odnosi na novine za sve strane državljane koji žele da rade u Nemačkoj.

Ovo su najznačajnije izmene novih propisa:

Svi su jednaki na tržištu rada

Svi strani državljani postaju ravnopravni sa građanima Nemačke i državljanima drugih zemalja EU na tržištu rada u Nemačkoj. Poslodavac neće više morati da dokazuje da na domaćem tržištu rada nema odgovarajućih stručnih kadrova, već može slobodno i ravnopravno da potpiše ugovor o radu i sa državljaninom neke druge zemlje, pa tako i Srbije, koji do tada nije imao nikakve veze sa Nemačkom, prenosi Blic.


Stručnost u deficitarnim zanimanjima nije neophodna

Takođe, nije neophodno da potencijalni radnici budu stručni u deficitarnim zanimanjima jer se tržište rada otvara za sve obrazovne profile. Jedino je neophodno da potencijalni došljaci u Nemačku budu kvalifikovani za neki posao, a stručnost se dokazuje diplomom stručne ili visoke škole. To se neće primenjivati za IT stručnjake koji ne moraju imati formalno obrazovanje već pet godina radnog iskustva.


Lista najdeficitarnijih zanimanja u Nemačkoj:

inženjeri svih vrsta
informatičari
lekari
biolozi
hemičari
matematičari
tehničari
električari
vodoinstalateri
lakirer
keramičar
kuvar/pekar
stolar
zanatlije svih profila
medicinsko osoblje
negovatelj

izvor: blic.rs, agencije, foto: Davide Baraldi, Pexels