Samo pola sata do boljeg zdravlja - Evo šta možete da očekujete ako šetate svakog dana


Svi znamo koliko je važna redovna fizička aktivnost i koliko
pozitivno utiče na naše emocionalno, fizičko i mentalno zdravlje, ali vrlo često prosto nemamo vremena da odemo da vežbamo.

Ali, sada to što ste zauzeti više nije izgovor! Studije su pokazale da samo 15 minuta šetnje bržim hodom u toku dana može da vam pomogne da se osećate bolje i budete zdraviji. Ukoliko usvojite ovu naviku, živećete duže i bićete boljeg zdravlja a i raspoloženje će vam se popraviti.

"Ne možemo ostati večno mladi, ali možemo da odložimo dan kad ćemo početi da starimo, i produžiti svoj životni vek. Redovno vežbanje vam 'kupuje' između tri i sedam godina života. To je i prirodni 'antidepresiv', poboljšava kognitivne funkcije, a ima dokaza koji ukazuju da može da uspori i pojavu demencije", kaže dr Sandžaj Šarma, iz Univerzitetske bolnice Sent Džordž u Londonu, prenosi portal Nutrilife Tips, prenosi Mondo.

Istraživanje sprovedeno na Harvardu tokom kojeg su proučavani efekti hodanja na kardiovaskularno zdravlje pokazalo je da:

- osobe koje pešače 14 kilometara nedeljno imaju za 22 odsto nižu stopu smrtnosti

- 30 minuta hoda dnevno vodi do smanjenja rizika od koronarne bolesti arterija za 18 odsto

- hodanje tri sata nedeljno snižava rizik od smrti kao posledice kardiovaskularnih bolesti i infarkta za 35, a od moždanog udara za 34 odsto


Evo šta još možete da očekujete ako pešačite svakog dana:


Niži rizik od dijabetesa

Istraživanje sprovedeno na Harvardu pokazalo je da žene koje šetaju pola sata dnevno imaju za 30 odsto niži rizik od dijabetesa. Osim toga, hodanje nam pomaže da se oslobodimo opasnih masnih naslaga na stomaku, koje podižu rizik od dijabetesa.


Snižava rizik od Alchajmerove bolesti

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Virdžinije pokazalo je da muškarci starosti između 71 i 93 godine, koji su hodali više od 500 metara u toku dana, imali su za oko 50 odsto niži rizik od Alchajmerove bolesti i demencije u poređenju sa onima koji su hodali manje.


Snižava povišen krvni pritisak

Istraživanja su pokazala da hod umerenog tempa snižava rizik od povišenog krvnog pritiska.


Popravlja varenje

Hodanje podstiče rad sistema organa za varenje.


Ublažava bol i povećava pokretljivost

U publikaciji Američke asocijacije za srce objavljena je studija koja pokazuje da svakodnevna šetnja poboljšava pokretljivost osoba sa bolešću perifernih arterija.


Popravlja zdravlje kostiju

Ljudi koji redovno vežbaju imaju zdravije i snažnije zube, a redovna fizička aktivnost popravlja i gustinu kostiju, i snižava rizik od osteoporoze i frakture kostiju.


Popravlja kognitivne funkcije

Studije su pokazale da redovna šetnja popravlja kognitivne performanse i kod dece i kod odraslih.


Produžava životni vek

Brojne studije pokazale su da redovna šetnja snižava rizik od prevremene smrti.


Popravlja raspoloženje

Studija iz 2016. godine pokazala je da šetnja od najmanje 20 minuta u toku dana podstiče samopouzdanje i ublažava osećaj besa i neprijateljskog raspoloženja prema okruženju.

izvor: mondo.rs, agencije, foto: Sebastian Voortman, Pexels

POPULARNO