Rešenje posao u struci? Svaki treći student namerava da napusti Srbiju


Svaki treći student planira da ode iz Srbije, a u nju ne
namerava da se vrati 76 odsto visokoobrazovanih ljudi koji su iz nje otišli, izjavila je ministarka bez portfelja zadužena u Vladi Srbije za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Ona za RTS rekla da prosečni emigrant ima skoro 29 godina, a da je svaki četvrti visokoobrazovan, a da su najpoželjnije zemlje za odlazak pored Nemačke, Švajcarska, Austrija i Norveška.

"Medicinari imaju najbolje uslove u Nemačkoj i dosta je organizovanih akcija da odu tamo, i sa jedne i sa druge strane. S jedne strane je to interes naših mladih stručnjaka, a sa druge je Nemačka država koja jako vodi računa o tome da pridobije što kvalitetnije i što obrazovanije ljude, među kojima su i naši kadrovi", rekla je Đukić Dejanovićeva.

Na osnovu istraživanja, utvrđeno je da su glavni razlozi zbog kojih studenti žele da odu nemogućnost nalaženja posla u struci, slabo plaćeni posao u struci, nizak životni standard.

Ministarka smatra da se problem delimično može rešiti adekvatnim planom za visokoobrazovne profile, gde će upisna politika biti u skladu s potrebama tržišta.

"Ove godine nas očekuje dokument koji reguliše plan visokog obrazovanja i ministar prosvete Mladen Šarčević je posvetio dužnu pažnju ovom pitanju, ne samo dualnom obrazovanju već i planovima upisne politike. Ako upišemo studente na profile za koje znamo da imamo hiperprodukciju kadra i koji će nam otići, mi zapravo školujemo nekog ko će otići", rekla je Đukić Dejanovićeva.

Upitana da kaže šta misli šta bi ih odvratilo od odlaska, više od 50 odsto studenata odgovorilo je - posao u struci, a oko 15 odsto njih je kao podstrek navelo novac za sopstveni biznis,.

Ona je kazala da će u budućnosti biti više mogućnosti za zapošljavanje visokoobrazovanih kadrova.

"Politika države je da bude što više različitih investicija koje treba da angažuju mlade, obrazovane ljude, i u skladu s početnim rezultatima ove politike možemo reći da će u tom delu biti bolja budućnost za zapošljavanje obrazovanih ljudi", rekla je Đukić Dejanovićeva.

Ona je istakla da je njeno ministarstvo dodelilo nepovratna sredstva 61 opštini za pokretanje sopstvenog biznisa za mlade ljude, kao i da se radi na stambenom pitanju.

"Mi smo čak otkupili osam kuća na periferiji Sombora, adaptirali ih i dali ključ u ruke mladim parovima, stručnim ljudima, koje želimo tako da stimulišemo. Napravili smo model za jedinice lokalne samouprave, koje treba tako da budžetiraju sredstava i razmišljaju i na taj način", rekla je Đukić Dejanovićeva.

Upitana da li će biti uvećana sredstva za nauku, budući da Srbija za to izdvaja manje od 0,5 odsto budžeta, a da, na primer Austrija izdvaja 100 puta više, ona je rekla da će se i u toj oblasti izdvajati više novca.

Ona je kao najveći problem izdvojila to što za svaku četvrtu mladu osobu koja planira da ode iz zemlje nijedan od ponuđenih motiva nije dovoljan da promene odluku.

izvor: Tanjug, agencije, foto: nappy, Pexels
ime-nik.com NOVI SAD SRBIJA AP VOJVODINA ZANIMLJIVOSTI INTERNET EVROPA EDUKACIJA HRANA OBRAZOVANJE BEOGRAD ISPORUKA CENTAR OBUĆA RESTORAN ŠKOLA DETELINARA STRANI JEZIK IGRAČKE ODEĆA SALON LEPOTE KUHINJA MAJICE NAOČARE BULEVAR ODMOR KOZMETIKA KOZMETIČKI SALON OBUKA TEPIH RESTORAN FORUM FRIZER KUĆNI LJUBIMCI NAMEŠTAJ NEKRETNINE RUČAK TREPAVICE TURIZAM SVE ZA VAŠE MALIŠANE XOXO BEAUTY SALON DIOPTRIJSKE DORUČAK FRIZERSKI SALON TELEP NOKTI SVILENE TREPAVICE XOXO AUTOMOBILI ENGLESKI KURSEVI NEMAČKI NOVO NASELJE OPTIKA PILETINA SALON NADOGRADNJA GRČKA IGRAONICA MAĐARSKI ODRŽAVANJE PREVOD VEČERA AUTO ŠKOLA GIPSARSKI RADOVI ITALIJANSKI IZDAVANJE MAČKE PONY KUTAK ADAPTACIJA EKOLOGIJA EXIT FRANCUSKI KONJI LETOVANJE MATURA PICA VOĆE I POVRĆE NS NAMEŠTAJ NAMEŠTAJ PO MERI BULEVAR EVROPE DEPILACIJA DUBINSKO PRANJE DUNAVSKA KREVET MANIKIR NOVA DETELINARA PETROVARADINSKA TVRĐAVA ŠKOLA STRANIH JEZIKA AUTO ŠKOLA FLOYD DOSTAVA ENTERIJERI FASADE GIFT SHOP KOMP KAMP KOMPJUTERSKI KAMP KUPATILO LIMAN MUZIKA OPTIKA JUFLEX OPTIKA VUKAŠINOVIĆ PIĆE PLAKAR REGISTRACIJA SHOP BOMBYX NEKRETNINE SAMOUSLUŽNA AUTO PERIONICA MEGA WASH BRZA HRANA DOMAĆA KUHINJA DUNAV EDUKATIVNE IGRAČKE FARBANJE FRIZURA GRČKI KREČENJE LEPOTA LETCI MEGA SJAJ MOLERSKI RADOVI NS STIL PERIONICA PIJACA PISANO PREVOĐENJE PREVOD DOKUMENATA SOLARIJUM SUVENIRI TEHNIČKI PREGLED CENTAR STRANIH JEZIKA ATLANTIS RESTORAN DEDINA TAJNA TOBACCO SHOP NOVI SAD ADRIAHOST ATLANTIS AUTO ŠKOLA DUNAV AUTO ŠKOLA UNA M BRZO ČITANJE CAT HOTEL CENTAR STRANIH JEZIKA DELIMO LETKE DIP POWDER DNEVNI BORAVAK DUBINSKO PRANJE NAMEŠTAJA DUBINSKO PRANJE POSLOVNIH PROSTORA DUBINSKO PRANJE VOZILA EPILACIJA FRENC G.IMI RESTORAN IGRAČKE ZA NAJMLAĐE ISHRANA KONGA MUSIC LASH LIFT MADERO TERAPIJA MATEMATIKA MINIVAL TREPAVICA MISLIŠA I IGRIŠA JEZIČKO-EDUKATIVNI CENTAR MUZIČKA OPREMA NAILS NOVOSADSKI SAJAM OPREMA ZA JAHANJE PANSION PK PLAFON PONY SHOP PRODAVNICA AUTO DELOVA SRPSKI ZA STRANCE SUKNJE UNA M VACUSLIM 48 VAUČERI ČASOVI

POPULARNO