"Radimo najbržu prugu u regionu kojom će se ići 200 kilometara na sat"


Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture
Zorana Mihajlović kaže da će Srbija imati najbržu prugu u ovom delu regiona, kojom će se od Beograda do Budimpešte ići 200 kilometara na sat.

Zorana Mihajlović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, objasnila da je jučerašnji ugovor potpisan sa ruskom stranom vredan 230 miliona evra i da između ostalog obuhvata i izgradnju novog Dispečerskog Centra iz kojeg će se upravljati saobraćajem u celoj Srbiji.

"Unutar tog ugovora 127 miliona evra je namenjeno za izgradnju jedinstvenog Dispečerskog Centra za železnicu, deo sredstava je namenjen za radove na izgradnji elektrotehničke infrastrukture na deonici Stara Pazova-Novi Sad i izradu projektno-tehničke dokumentacije za nastavak rekonstrukcije barske pruge", navodi Mihajlovićeva.

Dodaje da je cilj Srbije – moderna železnica koja je povezuje sa regionom i Evropom.

"Srbija se strateški opredelila da ulaže u železnicu, nekako smo prethodnih decenija ulagali u auto-puteve i puteve, zaboravljajući na to koliko je značajan železnički transport. Rekonstruisano je preko 200 kilometara pruga, radimo najbržu prugu u regionu kojom će se ići 200 kilometara na sat", objašnjava ministarka.

izvor: mondo.rs, agencije, foto: Jiarong Deng, Pexels