QR kodovi na fasadama zgrada - Istorija Novog Sada i na pametnim telefonima


Iako svakodnevno prolaze Zmaj Jovinom i Dunavskom ulicom
mnogi Novosađani nisu primetili table s kju-ar (QR) kodovima pored kućnih brojeva na fasadama zgrada.

Oni koji su ih pak od silnih reklama na zidovima i uočili, verovatno ne znaju o čemu se radi jer većina sugrađana bar kodove ili kju-ar kodove povezuje s nekom vrstom plaćanja.

Međutim, reč je o projektu obeležavanja znamenitih objekata, koji se realizuje uz podršku Grada i Gradske uprave za kulturu i Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a koji mobilnim telefonima omogućava pristup istorijatu zgrada.

– Udruženje građana „Društvo za tradiciju – Stari hrast” iz Novog Sada još 2017. godine podnelo je molbu, odnosno predlog za saradnju u okviru projekta „Mobilni pristup znamenitim zgradama putem QR kodova”, i Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada je to podržao – rekao je za Dnevnik direktor Zavoda mr Siniša Jokić. – Da bi mogli izraditi aplikaciju, mo­rali su da imaju uvid u istorijsku građu, trebale su im fotografije i dokumentacija o zgradama iz ranijih perioda, pa su sarađivali s našim isto­ričarima.

Korisnici koji poseduju mobilni telefon s kamerom i instaliranim odgovarajućim softverom, mogu skenirati sliku kju-ar koda, koji će uključiti internet pregledač i povezati ih na ugrađenu URL adresu.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: rawpixel.com, Pexels

POPULARNO