Protekla godina bila je najtoplija u poslednjih 170 godina - Do kraja februara tipično zimsko vreme


U godinama za nama, usled stalnih klimatskih promena
netipičnih vremenskih uslova i velikih temperaturnih oscilacija, gotovo da smo izgubili dva godišnja doba, te se čini da iz zime "uskačemo" pravo u leto.

Ipak, vremenska prognoza za prvu polovinu 2019. godine ukazuje na to da nam se proleće vraća.

Prema analizama i prognozama meteorologa i klimatskim sezonskim izgledima RHMZ-a, u predstojećim mesecima očekuju nas mahom temperature tipične za određena godišnja doba, te će odstupanja od proseka biti neznatna u odnosu na prethodne godine.

Prema predviđanjima meteorologa, nastavak tekuće zime može se podvesti pod prosečne, nešto hladnije, ali sa temperaturama normalnim za pomenuto doba godine, navodi za Blic Đorđe Đurić.

- Do kraja februara očekuje nas tipično zimsko vreme, sa povremenim prodorima hladnih talasa, koji će se smenjivati sa prodorima nešto toplijeg vazduha, što dovodi do povremenih otopljenja - objašnjava Đurić.

On dodaje da se u martu očekuje postepeni porast temperature, dok se za april predviđa prolećno vreme. Ipak, naglašava Đurić, tokom četvrtog meseca je moguća i pojava kasnoprolećnih mrazeva, koji često mogu rezultirati štetom i oštećenjima agrikulturnih dobara.

- April 2018. godine bio je najtopliji u istoriji, ali male su verovatnoće da se tako nešto ponovi - ističe Đurić.

Protekla godina bila je najtoplija u poslednjih 170 godina, upravo zahvaljujući visokim temperaturama u aprilu, oktobru i novembru, prenosi Blic.

izvor: blic.rs, agencije, foto: NSinfo