Potrošači u Srbiji prihvatili svetski trend - sve više novih tržnih centara i ritejl parkova


Svake godine se u Srbiji otvori najmanje jedan novi tržni centar
ili ritejl park. Isto tako, svake godine na desetine malih radnji, u uskom gradskom jezgru, sigurno bude zatvoreno. Ovaj trend, ipak, sve više uzima maha, i u svetu i kod nas, a stručnjaci smatraju da se malim, zanatskim radnjama, svakako ne isplati da idu u tržne centre, već samo svojim kvalitetom i posebnošću mogu da privuku kupce.

- Otvaranje šoping-molova samo prati ponašanje potrošača, jer oni ne žele više da gube vreme tražeći parking i da idu s jednog kraja grada na drugi - kaže Žarko Malinović, sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije.

- S druge strane, logistički troškovi za radnje u centralnim gradskim ulicama su znatno veći. Tu je komplikovano uraditi prijem robe, recimo u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu. Radnici kurirske službe često moraju pešice da nose robu. Samim tim veći su i troškovi ovih operacija. Šoping-centri imaju magacinske prostore, parking, definisano vreme snabdevanja. Uz to, oni su atraktivni i za potrošače i za trgovce.

Kako objašnjava Malinović, u manjim mestima nema tolike potražnje, pa sa jednim šoping-centrom može da se zaokruži čitava potreba potrošača. Ono što je postalo praksa kod nas, ali i u svetu, jesto to da su u centralnim gradskim ulicama trgovački objekti zamenjeni ugostiteljskim. To postaju pešačke zone koje mogu biti atraktivne samo za određene premijum brendove, koji mogu i da plate veće zakupnine, prenose Novosti.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: facebook.com/lidlsrbija