Ove godine tri pomračenja Sunca i dva Meseca


Ove godine očekuju nas tri pomračenja Sunca i dva Meseca
Pomračenja Sunca neće biti vidljiva iz naših krajeva.

Prvi spektakl na nebu očekuje nas već 6. januara kada će se desiti delimično pomračenje Sunca, a naredna dva su potpuna, i to 2. jula i 26. decembra.

U pomračenjima 6. januara i 26. decembra će moći uživati stanovnici Azije, dok je 2. jula spektakularan prizor zagarantovan stanovnicima Južne Amerike.

U Evropi će se moći posmatrati oba pomračenja Mjeseca. Već 21. januara, ukoliko vremenski uslovi budu dozvoljavali, više od jednog sata ćemo moći uživati u pomračenju. Zanimljivo, istovremeno će naš satelit biti "Supermesec".

"Supermesec" je pojava kada je Zemljin satelit na jednoj od najmanjih udaljenosti od naše planete, te izgleda veći i sjajniji nego inače. Kada je Mesec u najbližoj tački u odnosu na Zemlju, promer njegovog diska posmatranog sa Zemlje je čak 14 odsto veći nego kad je u najudaljenijoj tački.

Stoga ćemo tog 21. januara imati priliku posmatrati "krvavi Supermesec", što je zaista spektakularna pojava.

Delimično pomračenje Meseca biće 16. jula, kada će u senci biti dve trećine Mesečevog diska.

Takođe, bićemo privilegovani da 11. novembra možemo videti pojavu koja se dešava samo 13 puta u 100 godina, a to je prolazak Merkura tačno ispred Sunca posmatrano sa Zemlje.

Što se tiče meteorskih pljuskova, njih ćemo moći posmatrati u ustaljenim terminima. Kvadrantidi su 4. januara, Eta akvaridi odnosno ostaci Halleyve komete 6. maja, Orionidi 21. oktobra, Andromedidi 3. decembra, Ursidi 22. decembra...

izvor: agencije, foto: Suvro Datta/freedigitalphotos.net