Od Limana preko kasarne i Ribarca u Kamenicu: Za projekat novog mosta spremno 24,6 miliona dinara


Za izradu generalnog plana s prethodnom studijom opravdanosti
novog mosta preko Dunava, u nastavku Bulevara Evrope, izdvojiće se 24,6 miliona dinara.

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije dodelila je ugovor od 24,6 miliona dinara, sa PDV-om, beogradskoj kompaniji "DB inženjering", koja će posao obaviti zajedno sa "MHM Projektom" iz Novog Sada, beogradskim preduzećem "Geom", te "Gradis biroom za projektovanje" i "Ponting inženjerskim biroom" iz Maribora.

Ove kompanije imaju rok od 140 dana da isporuče tehničku dokumentaciju za most koji se u planovima razvoja Novog Sada pominje više od pola veka.

Generalni projekat trebalo bi da načelno odredi budući izgled mosta, koji će spojiti Novi Sad i Sremsku Kamenicu. Do sada je most u urbanističkim planovima bio nalik Mostu slobode, ali je UGZI u konkursnoj dokumentaciji tražio od projektanta da budući objekat ne liči ni na jedan postojeći most u Novom Sadu.

Trasa za budući most prolaziće između sadašnjih kasarni Vojske Srbije, zbog čega se od projektanta zahteva da pribavi uslove od Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, kao i od Direkcije za vodne puteve. Most će na bačkoj strani grada biti povezan sa budućim krakom Bulevara Evrope, a na sremskoj strani sa Karađorđevom ulicom i državnim putem 119.

Gradnja novog mosta ne predviđa se pre polovine naredne decenije, dok, po drugim procenama, u izgradnju objekta može da se krene tek 2030. godine. Procenjena vrednost gradnje je u visini i do polovine godišnjeg budžeta Grada, odnosno oko 50 do 60 miliona evra bez pristupnih saobraćajnica, tako da je upitno kako bi Novi Sad finansirao njegovu gradnju.

izvor: 021.rs, foto: ilustracija, pexels.com

Realizacija pos­le­dnje etape Bulevara Evrope: Četvrti most u NS preko Dunava - Uskoro izgled, trasa...