Obezbeđeno prvih 300 miliona evra: Gasovod kroz Srbiju u funkciji od 2020. godine


Izgradnja gasovoda kroz Srbiju od granice s Bugarskom do
granice s Mađarskom trebalo bi da počne u martu, kaže generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Završetak radova predviđen je za 15. decembar ove godine, a stavljanje u funkciju biće 1. decembra sledeće godine. "Ako sve bude u redu, mi ćemo u periodu između 15. i 31. marta krenuti da radimo i sve je spremno za ono što je tražio (predsednik Rusije Vladimir) Putin i što su Putin i (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić dogovorili i što piše u dokumentima Agencije za energetiku. Mi predviđamo završetak ovog gasovoda 15. decembra, tehničko ispitivanje i njegovo stavljanje u funkciju 1. decembra 2020. godine", kazao je Bajatović.

Prema njegovim rečima, za početak radova čeka se mišljenje Energetske zajednice (EZ) koje se očekuje početkom februara. "Čekamo, prvih dana februara biće dato mišljenje EZ, a nakon toga će naša agencija dati konačno rešenje", kazao je Bajatović.

Kako je istakao, obezbeđeno je prvih 300 miliona evra i sve je spremno za početak radova, kako bi 1. januara 2020. godine gasovod počeo da radi. Kaže da je reč o velikom energetskom paketu na kojem treba još mnogo raditi da bi došlo do realizacije.

Gradnja gasovoda Turski tok je veoma važna za Srbiju i Rusi bi mogli bez problema da naprave 403 km dug krak kroz našu zemlju za svega tri ili četiri meseca. Sve to ako ne bude političkih prepreka, kažu stručnjaci za energetiku.

izvor: Tanjug, agencije, foto: Pixabay