Novo naselje dobija novi vrtić, srednju i dve osnovne škole - Detalinara podzemne garaže...


Koncept uređenja Novog naselja, kao stambene zone
višeporodičnog stanovanja u kombinaciji sa zelenilom u poluotvorenim blokovima, utvrđen je  još na početku formiranja naselja, a to je zadržano i u novom planu, koji je na uvidu do 22. januara.

Na površini od 198,11 hektara urbanisti predlažu gradnju, između ostalog, predškolske ustanove, srednje škole i dve osnovne, centra za usvojenje, sportskog, ali i kulturnog centra, opštegradskih centara i podzemnih garaža, policijske stanice, kao i trafostanice „Novi Sad 5 – Detelinara”.

Predškolska ustanova za oko 300 mališana trebalo bi da se gradi u Ulici Mileve Marić, a u pitanju je jednospratni objekat ukupne površine oko 3.000 kvadratnih metara. Osnovne škole s po dva sprata planirane su u zapadnom i istočnom delu Novog naselja, odnosno u Ulici Momčila Tapavice za oko 800 đaka i nešto veća, za 900 učenika, u bloku ulica Stojana Novakovića, Đorđa Nikšića Johana i Milana Ješića Ibre. U istočnom delu u blizini osnovne škole planirana je i srednja, maksimalnog kapaciteta 1.300 učenika, a na površini od 1,71 hektara predviđena je zgrada s tri sprata.

Dvospratni kompleks centra za porodični smeštaj i usvojenje trebalo bi da se gradi na uglu ulica Braće Dronjak i Seljačkih buna, dok je kulturni centar predviđen na uglu Bate Brkića i Seljačkih buna i taj objekat imaće dva sprata s potkrovljem, prenosi Dnevnik.

Zbog povoljnog odnosa izgrađenih i zelenih površina, kao i kvalitetnog stambenog fonda, za Novo naselje, odnosno kako je početkom devedesetih godina nazvano – Bistrica, slobodno se može reći da je građeno po meri čoveka. Bez obzira na udaljenost od centra i drugih delova grada, javni gradski saobraćaj zadovoljava potrebe stanovnika, a eventualni nedostatak je parking-prostor pa je planom koji je na uvidu, predviđena izgradnja četiri javne garaže, i to u ulicama Braće Dronjak, Stanoja Stanojevića, zatim na uglu bulevara Jovana Dučića i Kneza Miloša, kao i u Ulici partizanskih baza.

Osim pomenutih, u planu je gradnja i podzemne garaže uz Bulevar Evrope, odnosno između bulevara i ulica Kornelija Stankovića, Veselina Masleše i Janka Veselinovića, kao i između Bulevara Evrope i Hadži Ruvimove, Veselina Masleše i Janka Veselinovića.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo