Novi zakon počeo da važi: Činčile mogu da odahnu, u Srbiji od njih neće praviti bunde


Činčile u Srbiji konačno mogu da odahnu

Od 1. januara počeo je da važi Zakon o dobrobiti životinja, koji je usvojen 2009. godine, a kojim se zabranjuje držanje, reprodukcija, uvoz, izvoz i lišavanje života životinje isključivo radi proizvodnje krzna i kože.

Ovo se najviše odnosi na činčile, koje su u Srbiji gajene isključivo da bi bile ubijene zbog krzna.

Kako kažu u Ministarstvu poljoprivrede, odredba je počela da se primenjuje sa prelaznim periodom od 10 godina i stupila je na snagu 1. januara. Time je sprečeno da ovakva zabrana ugrozi ekonomski opstanak ovih pojedinaca i firmi. Tačnije, imali su vremena da se prilagode novim propisima.

"Evropska unija ostavila je članicama mogućnost zabrane na nivou država, pa se zakoni razlikuju od slučaja do slučaja", ističu u resornom ministarstvu, prenose Večernje novosti.

- Neke države uvele su potpune zabrane uzgoja životinja radi krzna, a neke su pojedinačno zabranjivale uzgoje. U nekima je to ograničeno ili potpuno onemogućeno, kao posledica strogih propisa o uzgoju životinja radi krzna činčila, u zemljama EU. Na sajtu organizacije koja se bavi brigom o prirodi i životinjama ORCA, navodi se da je ovaj zakon usledio posle 15 godina kampanje "Da ih ne okrznu!".

To je, istakao je Elvir Burazerović, direktor ORCA, njihova najduža kampanja. "Naša zemlja treba da bude zemlja čiste ekološke proizvodnje, zemlja koja afirmiše ekološki i etički prihvatljive delatnosti, nasuprot krznarskoj industriji", rekao je Burazerović.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: ilustracija