Novi Sad obara rekorde - u novembru 43% više noćenja


Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, od 1. januara
do kraja novembra 2018. godine u Novom Sadu je noćilo oko 423.000 domaćih i stranih turista, što je za oko 23,4 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Prema istim podacima, u novembru ih je noćilo više od 43.000, odnosno više od 43,3 odsto u odnosu na isti mesec 2017. godine. Od početka godine do kraja novembra grad je posetilo oko 9,8 odsto više turista nego lane.

U naš grad turisti su najviše dolazili zbog bogatog kulturno-istorijskog nasleđa, prirodnih atrakcija, gostoprimstva, raznovrsne gastronomske ponude i velikog broja manifestacija, saopštili su iz Turističke organizacije Novog Sada (TONS). Kako kažu, cele godine sprovodili su brojne kampanje kako bi promovisali Srpsku Atinu kao sve poželjniju turističku destinaciju, a pogotovo kao Omladinsku prestonice Evrope i Evropsku prestonicu kulture.

Iz TONS-a su rekli da je njihove info-centre od januara do kraja novembra 2018. godine posetilo 5.443 turista, od kojih su gotovo svi bili iz inostranstva i to iz Nemačke, Kine, Turske, Rusije, Francuske, Španije, Velike Britanije, Hrvatske, SAD-a i Izraela i mnogih drugih zemalja. Kako kažu, na osnovu podataka dobijenih od 25 hotela i nekoliko drugih objekata za smeštaj, u Novom Sadu su u novembru 2018. godine u najvećem broju noćili turisti iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Ujedinjenog Kraljevstva, Bosne i Hercegovine, Španije, Rumunije, Mađarske, Nemačke, Makedonije, dok su po noćenjima turista prve tri vanevropske zemlje Kina, SAD i Australija.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: TONS