Novi Sad atraktivna lokacija za život: Vodeći grad po skoku cena nekretnina


Novi Sad se karakteriše kao atraktivna lokacija za život

Zbog toga cene za kupovinu i najam nekretnina u gradu rastu, a veliko je i interesovanje kupaca.

Od 2016. godine tržište nekretnina u Srbiji oseća pozitivan trend, a prema rečima stručnjaka, na to su uticali povoljni stambeni krediti.

Pored njih, niske kamatne stope, kao i povraćaj PDV-a za prve stanove, bili su jaki argumenti podstanara, koji su kupili dom u novogradnji.

"Unazad već dve-tri godine primećena je povećana poslovna aktivnost u tom sektoru. Prvenstveno uzrok za to je dobra poslovna klima koja je, koja se, dešava u bankarskom sektoru, pa tako i u građevinskom sektoru", kaže Dragan Rabatić, izvršni direktor agencije za nekretnine.

Prema istraživanju agencija, Novi Sad je u ovom trenutku vodeći grad po skoku cena nekretnina u Srbiji. Veliki učinak pri kupovini ima i novi izmenjen zakon o ozakonjenju objekata.

"Izmene zakona o ozakonjenju podrazumevaju da, većina nekretnina treba da bude ili će biti, ozakonjena i uknjižena, što će samim tim povećati odnosno olakšati promet i povećati promet, i na neki način definisati ga sigurnije nego što je to do sada bilo", dodaje Rabatić za RTV.

Kako je objavio Republički zavod za statistiku, prosečna cena kvadratnog metra u Novom Sadu za prvih šest meseci iznosila je više od 135.000 dinara. U odnosu na prosek iz prošle godine, "skočile" su i cene građevinskog zemljišta, gradnje, kao i ostali troškovi.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO