Novi centar: Trg slobode, Pozorišni trg, Modena... dobijaju novi izgled


Nakon što je posle višedecenijskog propadanja obnovljeno
prilazno stepenište kod Srpskog narodnog pozorišta, na red je došlo i sređivanje dela gradskog jezgra.

Projekat uređenja uradiće „Andzor inženjering“ iz Novog Sada, pošto je Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije, nakon raspisanog tendera, s tom firmom kao nosiocem posla potpisala ugovor vredan 18.650.000 dinara, bez PDV-a. Posle dobijanja lokacijskih uslova, pomenuto preduzeće imaće rok od 300 kalendarskih dana da završi tehničku dokumentaciju, i to zajedno s novosadskim firmama DBA, „Hidrozavod DTD“ i  „Geoglobal“, kao i „Studiom MS“ iz Sombora i firmom „Koto“ iz Beograda.

Predviđena je rekonstrukcija i uređenje Pozorišnog trga s neposrednim okruženjem, Uspenske ulice, prolaza do planiranog polukružnog trga na mestu montažne garaže iza SNP-a, zatim planiranog polukružnog trga i Prolaza Miloša Hadžića, platoa ispred starog bioskopa JNA (sada dvorište banke), dela Njegoševe ulice, Trga slobode, Ulice Modene, dela Ulice Ilije Ognjanovića, te Ulice kralja Aleksandra i prolaz uz Menratovu palatu.

U pitanju su površine u pešačkoj zoni koje se prostiru na ukupno 6,82 hektara, a nije zgoreg napomenuti da taj deo nije rekonstruisan ni kada je pre desetak godina u centralnim gradskim ulicama umesto kaldrme i asfalta postavljen behaton.

Interesantno je da je Gradska uprava proletos raspisala urbanističko-arhitektonski kokurs za uređenje dela centra, a pobednička rešenja predstavljaju polaznu osnovu za projekat.

 Od učesnika konkursa tada se očekivalo da definišu parterno i pejzažno uređenje, urbani mobilijar, javnu rasvetu, kao i prilaze prostoru, ali i pešačke i biciklističke staze, a firme s kojima je sada potpisan ugovor prilikom izrade tehničke dokumentacije nagrađene radove mogu koristiti u delovima ili u celosti.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo