Nemačka otvorila vrata za naše radnike - ali, zakon počinje da važi početkom 2020. godine


Nemačka je otvorila vrata za naše radnike, ali to ne znači da
možete odmah da pakujete kofere.

Taj posao odložite jer vam još treba viza za obećanu zemlju.

Novi zakon o doseljavanju radne snage usvojen je, kako Nemci to vole da kažu, posle višedecenijske rasprave.

Počeli su napisi o neizbežnom egzodusu s dočekom 2019. a Srbija je čak pripremila i stručni tim koji će da se bavi sprečavanjem odlaska mladih. Međutim, to nije i kraj procedure uvođenja novog zakona niti stupa na snagu od ovog januara kako su to pompezno najavljivali mediji na Balkanu.

Naime, tamošnja vlada je usvojila predlog zakona koji će, kada ga izglasa parlament, početi da važi početkom 2020. godine.

Kako u Nemačkoj gledaju na ovaj zakon i koje bi promene trebalo da donese, za b92.net govori Andreas Beker urednik ekonomske redakcije Dojče velea.

"Kakav je značaj ovog zakona zavisi mnogo od toga odakle ste. Jedan od ciljeva zakona je da omogući kvalifikovanim radnicima koji nisu državljani EU da lakše dođu do posla ovde. Ali i to podrazumeva nekoliko pravila koja bi trebalo ispoštovati“, kaže Beker.

Kako objašnjava, određene kvalifikacije i tražena zanimanja trebalo bi da se poklapaju. Ističe da fakultetske diplome nisu presudne, ali...

"Zakon bi trebalo da nađe radnike i dovede u one sektore gde mi nemamo dovoljno kvalifikovanih radnika, kao što su mehaničari, građevinari, radnici za negu i pomoć...postoji čitava lista zanimanja gde nedostaje radne snage, i gde nemamo dovoljno Nemaca za te pozicije. S druge strane, nedostatak ovog zakona je što ne opisuje tačno kako će se to nadomestiti.“

Kako kaže, stiče se utisak da su sva zanimanja dobrodošla, da je Nemačka otvorena zemlja sada i da se može aplicirati sa bilo kojim zvanjem.

"Šta će biti posle? Sada se poručuje: ’Dođite, imamo taj limit, popunite ga, a da li ste stvarno za taj posao kadri proveravaćemo kasnije’. Zakon to dozvoljava“, penosi b92.net.

izvor: b92.net, agencije, foto: 9comeback/freedigitalphotos.net

POPULARNO