Nasip kao zaštita za Tvrđavu i turističko-rekreativni kompleks s marinom


Tok Dunava koji u krivini uz desnu stranu, kod Ribnjaka, pravi
veliki „trbuh”, godinama potkopava obalu pomenutog naselja, ali i podliva zidove Petrovaradinske tvrđave, upozorava za Dnevnik mašinski inženjer magistar Petar Ardan, koji je više od 20 godina radio u brodarskom preduzeću „Heroj Pinki”.

Nekadašnji komercijalni direktor tog preduzeća podseća na to da je zajedno s kolegom Milanom Drndarskim i još nekolicinom stručnjaka svojevremeno, početkom osamdesetih gosdina prošlog veka, uradio projekat po kojem bi se izgradio nasip podno Ribnjaka, od čega bi korist bila višestruka.

– Najvažnije od svega je to što bi se tim činom sprečilo višegodišnje podlokavanje zidova Petrovaradinske tvrđave, čije ugroženosti, očigledno, mnogi nisu svesni – veli Ardan za Dnevnik. – Bez obzira na to od kakvog materijala je sagrađen taj kulturno-istorijski objekat, tamo gde voda ima pristup, bezbednost ne postoji.

I drugi razlog, zbog kojeg sagovornik Dnevnika tvrdi da i te kako postoji razlog da se o tom projektu još jednom dobro razmisli, zvuči interesantno.

– Izgradnjom nasipa, koji bi, po sadašnjim procenama, trebalo da bude visine između 9 i 9,5 metara, dobila bi se i velika površina korisnog zemljišta – 43 hektara – što Novom Sadu i Petrovaradinu, odnosno Ribnjaku, pruža raznorazne mogućnosti. Jedna od njih je da bi se tu mogao izgraditi turističko-rekreativni kompleks, s marinom za čamce i plovila, dok bi gornji deo bio idealan za neki hotel ili nekoliko manjih smeštajnih jedinica – u dahu nabraja Ardan, uveravajući da bi za izgradnju samog nasipa bilo potrebno ne više od godinu, prenosi Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO