Na Dunavu zaplenjeno 250 tona nafte


Zbog šverca goriva na Dunavu budžet Srbije godišnje gubi više
od 100 miliona evra.

Protekle godine je oduzeto čak 250 tona nafte koja je prevožena preko Dunava, što je osam puta više nego 2017.  godine.

Tako je poslednjeg dana 2018. godine osujećeno veliko krijumčarenje nafte. Carinici su kod Velikog Gradišta sprečili krijumčarenje skoro 5.000 litara nafte na brodu koji je Dunavom prolazio kroz Srbiju. Prekršaj je otkriven posle ponoći na brodu koji je plovio pod austrijskom zastavom, odnosno na šlepu koji je vukao za sobom. Brod se iz Ukrajine uputio ka Mađarskoj, gde je trebalo da ostavi šlep na remontu.

Kako navode u Upravi carina, sporno je bilo oko 5.000 litara neprijavljene nafte koja je otkrivena u tri tanka na šlepu. Ukrajinskom mašinisti sa šlepa izrečena je kazna od 283.000 dinara kao i portivvrednost pogonskog goriva u iznosu od 282.617 dinara, ali i iznos uskraćenih uvoznih dažbina u iznosu od 411.465 dinara. Time se u budžet Srbije slilo skoro milion dinara.

Krijumčari na rekama rade u manjim grupama, ali su izuzetno organizovani, imaju brze čamce i specijalne barže za prevoz dizela, pa čak i specijalne cevovode postavljene na dnu korita reke kojim gorivo prebacuju s brodova na obalu, piše Dnevnik.

Oni koriste radio i mobilnu vezu i uz pomoć te opreme lako mogu da špijuniraju komunikaciju Uprave carina i MUP-a. Pretakanje goriva najčešće se radi na vodi, bez pristanka na obalu.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo, ilustracija