Na Balkanu 80 odsto mladih živi sa roditeljima


Na Balkanu, oko 80 odsto mladih od 25-te do 34-te godine živi
sa roditeljima, a finansijska situacija i nemogućnost zaposlenja, ističu se kao glavni razlozi za kasno osamostaljivanje.

Ekonomski loše stanje u društvu, ali i traumatične godine odrastanja onih koji su sada u 30-tim, neki su od razloga neodlaska mladih iz svojih ušuškanih porodičnih domova.

Roditelji ih finansijski pomažu, a novac koji tridesetogodišnjak zaradi na svom poslu, ide na njegove lične potrebe i putovanja.

Kako pokazuju podaci Eurostata, na prvom mestu je Makedonija, gde momci žive sa svojim roditeljima u više od 95 odsto slučajeva, a na drugom mestu je Hrvatska sa 93 odsto. Kada je reč o devojkama, najveći procenat onih koje se nisu odvojile od roditelja je na Malti 82,4 odsto i u Hrvatskoj 82,3 odsto.

Sociolog Vladan Vidicki ističe da postoje mladi koji imaju finansijskih sredstava da se odvoje, ali prosto to ne žele, iako su u mogućnosti.

"Razlog tome jesu opet finansije zbog toga što im je mnogo jeftinije da žive sa roditeljima, ali nekakva sigurnost porodičnog doma, prosto kod nas postoji ta tradicija možda življenja u više generacijskim porodicama i to je nešto što se održava i dan danas", naglasio je Vidicki.

Sociolozi ističu da dok su roditelji bili sistemski integrisani u društvo, mladi to danas nisu. Oni su u većoj meri isključeni sa tržišta rada. Ako ne traže podršku u sistemu, oni onda traže u rodbinskim i prijateljskim vezama, prenosi RTV.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: ilustracija