Kraft pivo iz Srbije na rafovima širom sveta


Srpska pivarska industrija svake godine beleži rast, a "domaće"
pivo polako nalazi svoje mesto na rafovima svetskih marketa, među najpoznatijim globalnim brendovima.

Glavne destinacije za izvoz ovog popularnog alkoholnog napitka iz naše zemlje su još uvek susedne države, međutim, obzirom da se u Srbiji proizvodi i pivo stranih brendova, iz naše zemlje pivo putuje i do marketa u Bugarskoj, Mađarskoj, Nemačkoj...

U manjim količinama, ali u više od 20 zemalja sveta, stiže i zanatsko (kraft) pivo iz malih radionica, kojih je sve više u Srbiji.

Podaci kažu da osam velikih pivara u Srbiji učestvuje sa 95 procenata, dok tri regionalne pivare pokrivaju četiri odsto našeg tržišta.

Ostatak drže male pivare koje su sve popularnije kako u svetu, tako i kod nas, a koje imaju jedan odsto udela na našem tržištu.

"Rade 44 male lokalne ''kraft'' pivare, a dve su prošle godine imale više od milion evra izvoza", kaže sekretar Udruženje za prehrambenu industriju Privredne komore Srbije Dimitrije Ivanović.

Iako je pivarska industrija proteklih godina bila u krizi, jer su nestale brojne pivare, ova grana industrije je, smatra Ivanović, ipak dobar biznis koji je ponovo sve više "u trendu".

izvor: Tanjug, agencije, foto: ELEVATE, Pexels

POPULARNO