Jedini grad izvan EU - Omladinska prestonica Evrope: Pola miliona mladih učestvuje u programima


Novi Sad je jedini grad izvan Evropske unije koji je uspeo da
ponese laskavu titulu Omladinske prestonice Evrope, a velika, svečana proslava održana je na Spensu.

Tim OPENS-a stvorio je uslove u kojima će mladi moći aktivno da se uključe u zajednicu, da ostvare ideje, rade i da izraze kreativnost. S druge strane, Grad je pomogao novčano, te je za 2019. godinu iz budžeta izdvojeno 138 miliona dinara, od čega će 26 miliona biti usmereno na realizaciju Lokalnog akcionog plana, kao osnovnog strateškog dokumenta za mlade.

– U pripremi i realizaciji tog velikog projekta OPENS 2019. sarađuje sa 42 omladinske organizacije, a s više oo 100 partnera do sada je realizovano 46 programa – kaže za Dnevnik član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin, naglasivši da je cilj da u tekućoj godini programima Omladinske prestonice Evrope bude obuhvaćeno više od pola miliona mladih iz Srbije i regiona.

Volonterske i druge organizacije imale su pune ruke posla proteklu godinu.

– Uz podršku Ministarstva omladine i sporta, pošle godine je svečano otvoren Omladinski klub OK. U njemu je od jula do decembra održano gotovo 570 časova raznih aktivnosti, poput obuka za novinare, radionica o preduzetništvu, treninga za unapređenje mentalnog zdravlja... – nabrojao je Cvjetićanin. – Tu je i „Infopolis”, odnosno omladinski informativni centar. U tom prostoru mladima je na raspolaganju besplatno korišćenje interneta i računara, prostor za sastanke, učenje, te mogu dobiti informacije o fakultetima, putovanjima, zaposlenju, konkursima i projektima, ali i učestvovati u radionicama i na predavanjima.

Kada se govori o mladima, nezaobilazan je Lokalni akcioni plan (LAP), osnovni strateških dokument koji definiše prioritetne oblasti za mlade i odgovarajuće aktivnosti. Njime se obezbeđuje doprinos u sprovođenju ciljeva i prioriteta Nacionalne strategije za mlade na lokalnom nivou.

Jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata, čija realizacija je u toku, jeste Youth Creative Polis.

Radi se o projektu da se Kineska četvrt i Češki magacin pretvore u jedinstven prostor koji će biti namenjen mladima. Po rečima Ognjena Cvjetićanina, sređivanje prostora za budući Jutpolis uveliko je u toku, a radovi će se tokom ove godine vidno ubrzati. Kako kaže sagovornik Dnevnika, taj prostor biće namenjen za potrebe kulture, umetnosti, stvaralaštva, zanatstva i biće jedan od malobrojnih u regionu.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo