Javna preduzeća deo profita delila sa zaposlenima - Pošta Srbije skoro 20%


Radnici javnih preduzeća, koja su 2017. godinu završila
"u plusu", imali su šansu da deo te dobiti osete. Vlada Srbije je 27. decembra dala saglasnost da državne kompanije od opšteg interesa deo profita podele sa zaposlenima. I većina je to i uradila. "Pošta Srbije" dan nakon saglasnosti osnivača - već 28. decembra.

Ministarstvo privrede nadzire rad ukupno 37 javnih preduzeća i društava kapitala koja obavljaju delatnost od opšteg interesa. Ona su u 2017. godini ostvarila poslovni dobitak u iznosu od 31,77 milijardi dinara. Na početku te godine firme su bile znatno skromnije u očekivanjima. Nadale su se neto profitu od 4,3 milijarde dinara, ali su očekivanja premašile za 451 odsto, pa su završile sa čistom dobiti od 23,6 milijardi dinara. Deo te dobiti mogle su da daju zaposlenima.

"Pošta Srbije" je, prema podacima Agencije za privredne registre, u 2017. ostvarila neto dobit od 2,23 milijarde dinara. Skoro 20 odsto te sume podelili su zaposlenima.

- Na osnovu odluke Nadzornog odbora Javnog preduzeća "Pošta Srbije", na koju je 27. decembra 2018. godine Vlada rešenjem dala saglasnost, deo dobiti od 475 miliona dinara raspodeljen je radnicima - kažu u "Pošti Srbije". - Isplata zaposlenima je izvršena 28. decembra 2018. godine.

Pravo da deo zarade podele zaposlenima iskoristili su i u "Elektromreži Srbije". Oni su u 2017. godini, prema podacima APR, ostvarili neto dobit od oko tri milijarde dinara.

- Akcionarsko društvo "Elektromreža Srbije" iz godine u godinu posluje pozitivno i ostvaruje dobit - kažu u ovom preduzeću. - Najveći deo tih sredstava uplaćuje se u budžet Republike Srbije i ulaže u razvoj kapaciteta za prenos električne energije. Jedan deo dobiti iz 2017. godine, po osnovu učešća u njenom ostvarivanju i u skladu sa odlukama Vlade Republike Srbije, statutom kompanije i kolektivnim ugovorom, isplaćen je zaposlenima EMS-a. Iznosi 5,4 procenta ukupne dobiti ostvarene u toj godini.

"Srbijagas" je treći na listi dobitnika iz 2017. godine. Upisali su 16,7 milijardi dinara neto zarade. Ova firma, međutim, nosi i 49,5 milijardi dinara (na kraju 2017. godine) gubitka iznad nivoa kapitala.

- Vlada Srbije je dala saglasnost na Odluku o raspodeli neraspoređene dobiti JP "Srbijagas" Novi Sad, koju je doneo Nadzorni odbor JP "Srbijagas", na sednici održanoj 24. oktobra 2018. godine - kažu u "Srbijagasu". - Navedenom odlukom se neraspoređena dobit, koja je utvrđena u godišnjim finansijskim izveštajima sa stanjem na dan 31. 12. 2017, raspoređuje za pokriće dela gubitka JP "Srbijagas", koji potiče iz ranijih godina. Dakle, odlukom nije predviđeno da se ista rasporedi osnivaču, a ni zaposlenima.

Ista situacija je i u "Železnicama Srbije". Oni su u 2017. imali dobit od oko 3,58 milijardi dinara, ali zbog gubitka koji prevazilazi kapital, radnicima nema šta da se podeli.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO