Ekspanzija zanatskog pivarstva u Vojvodini


Dok jedni svoja piva proizvode u iznajmljenim kapacitetima
pojedini su već stigli do sopstvenih pivara.

Po podacima Rejt Bira, više od polovine srpskih zanatskih pivara nalazi se u Vojvodini. Jedna od njih je u Senti i proizvodi mesečno oko hiljadu litara pet vrsta piva različite recepture. Od skromnih početaka, eksperimentisanja sa ukusima, osvajanjem ukusa pivopija, došli su do sopstvene pivare.

"Ovo nije industrijsko pivo, sve radimo ručno, svaku flašu punimo jednu po jednu, ručno lepimo etikete, što zahteva jako puno vremena, zato radimo svakog vikenda, a i tokom nedelje pre i posle posla. Treba istrajati u tome", kaže za RTV Beata Kasa iz senćanske pivare "Arator".

Prva subotička kraft pivara je među najmlađima u zemlji, nastala kao hobi tri drugara koji smatraju da na srpskom tržištu itekako ima mesta za zanatska piva. Međutim, da bi došli do svoje pivare potrebno je još vremena, a do tada mnogi početnici pivo kuvaju kod nekog ko je već poseduje.

"U zavisnosti od tržišta koje pokrivate imate ili nemate ekonomsku opravdanost da napravite svoju sopstvenu proizvodnju. Dosta pivara, u smislu naše pozicije, gde se ideja ispituje, istražuje, tržište ispituje, istražuje, pojedine recepture isprobavaju nije u startu zamišljeno, ekonomski nije opravdano da imamo sopstvenu proizvodnju, pošto ona zahteva određene kapacitete i u proizvodnji i u prodaji. I onda, za početak, većina pivara koji se odlučuju za ovaj biznis odlučuju da, da kažemo, rentiraju, pozajme, iznajme tuđi proizvodni pogon da bi svoje pivo proizveli sa svojom recepturom i sa svojim ljudima proizveli i plasirali na tržište", kaže za RTV Boris Saulić, iz pivare "Patuljak" Subotica.

Ekspanzija kraft pivarstva se tek očekuje. Jer, kao što ni vino više nije samo crno ili belo, tako ni piva više neće biti svetla ili tamna, pošto brojne pivopije žele da ostave svoj pečat eksperimentišući sa sastojcima. Što je i osnova zanatskog, odnosno kraft pivarstva. Kako u svetu, tako i kod nas.

izvor: rtv.rs, foto: Matan Segev, Pexels