Do kraja veka Srbija pustinja, Njujork i London pod vodom - ili?


Do kraja ovog veka Njujork i London mogli bi da se nađu pod
vodom, a Srbija bi mogla da bude pustinja, ukoliko svi zajedno na planeti nešto ne preduzmemo, upozorava sociolog i futurolog Milan Nikolić.

Ono što je izvesno to je, kaže Nikolić za Tanjug, to je da će već sredinom ovog veka na planeti živeti 10 milijardi ljudi, da će hrane i pitke vode biti upola manje nego danas, i da će veštačka inteligencija uznapredovati toliko da će čovek sve teže moći da je kontroliše.

To su pitanja kojima se bave eksperti i futurolozi u svetu, u nastojanju da ukažu na opasnosti i gotovo izvesne posledice klimatskih promena i razvoja veštačke inteligencije.

"Mi imamo još 12 godina da uradimo nešto ozbiljnije", upozorava Nikolić, kako bi sprečili razvoj događaja koji bi, ako se ništa ne učini, značio da će do kraja ovog veka temperatura da se podigne za tri stepena.

"Moguće da će se podići i za sedam stepeni, a sve preko toga biće katastrofa. Lednici se tope, nivo mora će se podići za osam do 10 metara i mnogi gradovi, uključujući Njujork i London, kao i cela Florida, čak 43 posto zemljišta u Americi, biće pod vodom", rekao je Nikolić.

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija, Marcpo/freedigitalphotos.net