Cvećarstvo u Srbiji doživelo pravi bum - snabdevaju se hoteli, kancelarije, banke...


Cveće je nekad bilo preskupo, isključivo luksuz za povlašćene

I danas je izazov za prosečan džep, ali je dostupno.

Glavni kupci su cvećare, pa agencije za planiranje i organizovanje venčanja i različitih ceremonija.

Preko cvećara i dilera snabdevaju se hoteli, a ulepšavaju se i službene kancelarije, banke i sedišta korporacija, da se ostavi što bolji utisak.

- Izvinite, da vas pitam, koja je ovo biljka - izgovorila je ulazeću u cvećaru u beogradskoj Kondinoj ulici jedna radoznala žena pokazujući vlasnici radnje fotografiju nepoznatog nečeg na ekranu mobilnog telefona. "Dobili smo je na poklon, pa me zanima šta je to i kako je negovati", prenosi Blic.

- To vam je dracena ili drvo života, dekorativna i nezahtevna sorta - odgovorila je spremno šarmantna cura i kao iz rukava izdeklamovala kako održavati zelenog kućnog ljubimca.

"Hvala mnogo, sad znam šta mi stoji na komodi"

Cvećari mu dođu kao lekari opšte prakse, apotekari od kojih tražiš lek za glavobolju, kijavicu, kao biljne sveznalice koje nepogrešivo moraju da ti odgovore na sva moguća i nemoguća pitanja.

Znam jednog starog cvećara Branka Mitića, starog po iskustvu, mladog po godinama, koji je u fioci ispod radnog pulta držao nekakvu ilustrovanu enciklopediju cveća. Bio je to botanički atlas sveta, da ne veruješ šta sve dobra Zemlja rađa u svim bojama duginog spektra. Praznik za oči i primisao da nešto od te fantazije nikada uživo nećeš videti ali ti je milo što postoji i što možeš da mu se diviš širom otvorenih očiju kad ga ugledaš u Brankovoj strukovnoj bibliji ili negde na televiziji.

U davno vreme preskupo, isključivo luksuz za povlašćene, danas je cveće opšte dobro. I dalje ono retko izgleda kao visoka meta, prkosi prosečnom džepu ali je dosegljivo, kad tad biće tvoje, ako se zaintačiš, piše Blic.

izvor: blic.rs, foto: NSinfo