Brza pruga realnost: 200 kilometara na sat - do 2023. godine


Rekonstrukcija pruge od Beograda do granice s Mađarskom
nakon koje će se vozovi kretati 200 kilometara na sat, biće završena do 2023. godine.

To je izjavio generalni direktor ''Infrastrukture železnice Srbije'' Miroljub Jevtić.

U intervjuu za RTS, on je naveo je da će radovi na deonici pruge od Stare Pazove do Novog Sada biti završeni do 2021.godine, posle ćega biti sprovedena elektrifikacija pruge i nabavljena nova vozila, a što predviđa ugovor potpisan s ruskim železnicama tokom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji.

''Tako da ćemo 2023. godine moći da putujemo od Beograda do Budimpešte 200 kilometara na sat i u novim vozovima'', rekao je Jevtić.

Ugovor vredan 230 miliona evra, koji su potpisale Srbija i Rusija, predviđa modernizaciju srpske železnice, a deo kredita namenjen je i za rekonstrukciju pruge Beograd-Bar.

''U pitanju je deonica duga 210 kilometara od Valjeva do granice sa Crnom Gorom. Prvi put od 1976. godine pruga Beograd-Bar biće rekonstruisana i modernizovana u tom delu'', kazao je Jevtić i dodao da će nakon toga vozovi na toj pruzi dostizati brzinu od 100 kilometara na sat.

Iz ruskog kredita biće finansirana i izgradnja najsavremenijeg Dispečerskog centra za železnicu, a Jevtić je pojasnio da će ruska firma napraviti projekat za najmoderniji dispečerski centar odakle će se upravljati celokupnom železnicom.

''Kompjuterski će se u svakom trenutku određivati maksimalna brzina voza. Mašinovođa će u svojoj kabini imati kompletnu signalizaciju, neće morati da prati signale pored pruge, a za takvo upravljanje neophodan je moderan dispečerski centar'', naveo je Jevtić.

izvor: Tanjug, agencije, foto: Pexels

POPULARNO