Borba na tržištu rada: Srbiji fali 5.000 vozača - Najviše se traže IT stručnjaci, mesari, ugostitelji...


Poslodavci bi uskoro mogli voditi borbu za dobrim i kvalitetnim
radnicima, a prema podacima Infostuda, trenutno jedno od najtraženijih zanimanja jeste vozač, prenosi RTV.

Srbiji je u toku 2018. objavljeno oko 42.000 oglasa za posao što je oko trećinu više nego pre godinu dana. Najviše su se tražili prodavci, mašinci, elektrotehničari, IT stručnjaci, mesari, kuvari i vozači.

Po podacima Infostuda, Srbija je u manjku sa zanatskim zanimanjima pored najtraženijeg IT sektora.

U gotovo sedam procenata objavljenih oglasa naznačeno je da se mogu prijaviti i osobe sa invaliditetom, a objavljeno je više od 10.000 oglasa u kojima je preduslov bio poznavanje traženog jezika.

"Van IT koji je definitivno najtraženije zanimanje gde nam vlada veliki deficit u našoj zemlji, a isto tako deficit imamo i u zanatima. Mnogo nam nedostaju mesari, ugostitelji, kuvari, prodavci, automehaničari, a ono što je sad značajno, su upravo ti vozači kojih evo po izveštaju iz medija nam samo Srbiji nedostaje sad momentalno oko 5.000", ističe Miloš Turinski, portal Infostud.

Prema statistici Infostuda u proseku se po oglasu prijavi 59 kandidata, ali taj broj se smanjio u odnosu na 2017. kada ih je bilo 74. Turinski dodaje i da će poslodavci uskoro voditi borbu na tržištu rada da bi pronašli kvalitetnog radnika.

izvor: rtv.rs, Infostud, agencije, foto: Pixabay

POPULARNO