Besplatne radionice glume - u Eđšegu


Asocijacija Kulturanova od prošle godine realizuje projekat
Teatarnova, u okviru kojeg se sprovode besplatne dramske radionice za glumce-amatere, s ciljem da se, osim učenja o glumi, mladi osnaže da se oslobode, nauče nešto novo o sebi i drugima, ali i diskutuju o različitim temama kao što su ljubav, tolerancija, ali i sebičnost i diskriminacija.

Novi krug radionica u dvorcu Eđšeg, Antona Čehova 4, i trajaće sve do marta, nakon čega bi učesnici kroz predstavu trebalo da prikažu svoj talenat, ali i ono što su naučili od omladinskih radnika Uroša Mladenovića i Milane Božulić.

– Mladi na radionicama diskutuju o temama koje su njima bliske ili koje im mi zadajemo i onda kroz dijalog dolazimo do tekstova koje oni posle igraju na sceni – na taj način se stvara jedan savremeni teatar – kazao je za Dnevnik glumac i kreativni koordinator projekta Uroš Mladenović.

– Teatar i pozorište oslo­bađaju. Poenta je da se oni izraze što potpunije i da se pozorište vrati zajednici i da oni koji su publika budu i učesnici. Na taj način oni zaista mogu da kažu ono što misle. Imaju scenu s koje mogu kazati i dobre i loše stvari o svom gradu, društvu i životu. Pozorište i služi da probudi građanski dijalog koji čini kulturu nekog grada.

Radionice će se održavati svake srede od 19 do 21 čas u maloj sali Eđšega, a pozvani su da se priključe svi zainteresovani. Grupa će se formirati do polovine februara, nakon čega će krenuti rad na predstavi.

– Osim što lepo i korisno provedu svoje slobodno vre­me, učesnici na radionicama mogu naučiti osnove igre jer se rade vežbe za pokret, ples i glas, ali se radi i na improvizaciji u po­kre­­tu, koja oslobađa – objasnio je Mladenović, i dodao da im nije cilj da stvaraju profesionalne glumce, već da jednu omladinsku grupu okupe oko zajedničke teme.

Inače, radionice se sprovode uz podršku Omladinskog saveza  udruženja „Opens 2019”. One su najpre organizovane početkom prošle godine u Dečjem selu, gde su s njihovim štićenicima pozorišni radnici govorili o različitim temama bliskim deci. Krajem godine je realizovan i drugi krug radionica u „Teatru 34”, gde su učesnici stvarali i na kraju izveli predstavu „Romeo i Julija” po Šekspirovom tekstu, ali su i sami radili na svom tekstu o tome da li i danas postoje zabranjene ljubavi. Planirano je da tu predstavu ponovo izvedu i ove godine.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO