4 milijarde dinara za zapošljavanje - u programe se ukljucuje 136.000 tražilaca zaposlenja


Za aktivne mere zapošljavanja Nacionalna služba za
zapošljavanje ove godine ima na raspolaganju četiri milijarde dinara i dodatnih 500 miliona za zapošljavanje osoba s invaliditetom.

U odnosu na prošlu godinu, to je oko 350 miliona dinara veći budžet.

Naime, tokom 2018. godine za aktivne mere zapošljavanja utrošeno je 3,65 milijarde dinara i dodatnih 550 miliona za osobe s invaliditetom.

Po rečima direktora NSZ Zorana Martinovića, merama i programima aktivne politike zapošljavanja tokom prošle godine bilo je obuhvaćeno blizu 30.000 nezaposlenih. Taj podatak naveo je NSZ da ove godine „ponovi” prošlogodišnje aktivne mere zapošljavanja, ali i uvede nove koje se odnose prvenstveno na mlade.

– Ove godine u fokusu su nam teže zapošljive kategorije, i one će prioritetno biti uključene u mere aktivne politike zapošljavanja, koje će biti sprovođene na nacionalnom nivou, ali i kroz realizaciju lokalnih akcionih planova zapošljavanja – objašanjava direktorka Sektora NSZ za podršku zapošljavanju Neda Milanović. – Planirano je da u programe i mere u 2019. godini bude uključeno 135.560 tražilaca zaposlenja. Takođe, uz pomoć novca u okviru projekta IPA 2013. planirano je da se u mere uključi još 575 nezaposlenih, prenosi Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: Pixabay

POPULARNO