Uvod za 2021. kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture - niz značajnih događaja pred nama


Novosadski gradonačelnik Miloš Vučević izjavio je da Novi Sad
iduće godine očekuje niz značajnih događaja - biće Evropska prestonica mladih i biće završeno više kapitalnih objekata.

U intervjuu za emisiju "Licem u lice sa Ivasom" Telegraf TV-a, on je podsetio da je ove godine obeleženo 100 godina od završetka Prvog svetskog rata i prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, prenosi RTV.

"Mislim da smo se pokazali kao dostojni potomci velikih naših predaka, koji su doneli istorijski bitne nacionalne odluke, da smo na jedan pristojan način obeležili veliki jubilej. Jednu privilegiju, koja nam je kao generaciji pripala, iskoristili smo, ne samo da nas podsetimo na te momente, već da utemeljimo te činjenice za buduće generacije", rekao je Vučević.

Za njega je, kako je rekao, u obeležavanju tog jubileja bilo "najimpozantnije otkrivanje spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću u Novom Sadu, ispred Gimnazije 'Jovan Jovanović Zmaj', prve srpske gimnazije, pored najstarije pijace u gradu".

On je najavio da će u toku 2019. veliki broj gostiju, pre svega Novosađani, uživati u onome što će prirediti devojke i mladići iz "Opensa", a očekuje se preko 150 događaja različitog tipa i sadržaja, od kojih prvi već 26. januara, u Novom Sadu, Evropskoj prestonici mladih.

"Naravno, biće velikih koncerata i festivala, svega ono što krasi i jeste deo života mladih ljudi, ali biće i mnogo aktivnosti koje su usmerene na kreativne radionice, kako bi mladi bili preduzetnički angažovani, da mogu da apliciraju za različite projekte, da mogu da pripremaju projekte, da aktivnije budu uključeni u društvene aktivnosti u našem gradu i državi", rekao je Vučević, dodavši da će to biti jedna vrsta uvoda za 2021. kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture.

U intervjuu za Telegraf TV, gradonačelnik Novog Sada govorio je i o kapitalnim projektima koji će u idućoj godini biti završeni ili na kojima će se raditi.

On je najavio da je plan, dogovoren s predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić i vojvođanskim premijerom Igorom Mirovićem, da se deo Naučno-tehnološkog parka koji će biti usmeren za obrazovanje, odnosno za nauku i biće deo Fakulteta tehničkih nauka, opremi i bude spreman za sledeću akademsku godinu, odnosno na jesen 2019. godine.

Što se tiče nove zgrade Radio-televizije Vojvodine (RTV), koju isto finansiraju po pola Republika i Pokrajina, a Grad će takođe uraditi infrastrukturno uređenje, saobraćajnice, parking, javnu raspravu u vrednosti od oko 150 miliona dinara, Vučević je rekao da bi iz nje signal trebalo da bude emitovan na 101. godišnjicu od prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, odnosno 25. novembra 2019.

"To su planovi. Od svih nas zavisi da li ćemo biti sposobni da to realizujemo. Imate nekada i nepredviđene okolnosti, izazove, koje niko nije mogao da projektuje. Ali, verujemo da će ovo biti redosled dešavanja i završetak ovih velikih investicija", rekao je novosadski gradonačelnik.

On je još rekao da je za njega "par ekselans događaj godine otvaranje Žeželjevog mosta".

"Posle 19 godina, Novi Sad je dobio sva tri mosta nazad koje su nam banditski oduzeli i srušili bombardovanjem. Zgrada RTV, koja je simbol stradanja Novog Sada te 1999. godine, njenom rekonstrukcijom biće potpuno stvorena jedna potpuno druga slika i dimenzija grada", rekao je Vučević.

Što se tiče sporne izgradnje tržnog centra "Promenada", koja je pod privremenom dozvolom, on je rekao da je to sada sređeno, da je to najveća investicija u Novom Sadu i da je do sada direktno u budžet grada uplaćeno 40 miliona evra.

Vučević je rekao i da je za SPENS doneta odluka da se produži neobavezujući međunarodni javni poziv za javno-privatno partnerstvo ili koncesiju s privatnim partnerom do 15. februara 2019. godine.

"Poslali smo pozive na sve ambasade, na sve privredne komore, na sve adrese gde možemo da detektujemo da postoje moguća zainteresovana lica. Da testiramo tržište, da li postoje interesovanje da privatnik uđe s nama i da zajednički rekonstruišemo, ulažemo u SPENS, očuvamo, unapredimo i sačuvamo ga. Za duži period", rekao je Vučević, dodavši da rušenje nije u ovom trenutku apsolutna opcija. ž

Najavio je i da će stadion "Karađorđe" biti rekonstruisan, da po želji navijača, koju grad uvažava, neće biti izmešten, kao što je bilo predlagano.

"Ja hoću snažan grad. Ja hoću grad koji se ne boji ničega, koji ide napred, takmiči se s drugim gradovima i pobeđuje. Što bi se Novi Sad plašio? Čega se plaši? Tržnih centara? Ne dam Novi Sad koji se plaši tržnih centara. Nego Novi Sad koji ima nove investicije i koji se razvija. Neću da kažnjavam nove generacije. Hoću da nove generacije imaju najbolji grad za život. Hoću da ostaju klinci ovde da žive. Zato što su bolji, kreativniji, sposobniji i hrabriji od nas. A, ne mi sada kao zarobljenici naših emocija i žala za mladošću ne smemo ništa", naglasio je Vučević.

On je da je Novi Sad predvideo i 160 miliona dinara direktno u okviru akcionog plana mera podrške zapošljavanja.

"Mislim da to nijedna lokalna samouprava nije predvidela. Grad će davati taj novac kao podsticajne mere za zapošljavanje, samozapošljavanje, stručnu praksu, pripravničku praksu, start-apove, sa posebnim fondom za žene - odnosno u okviru rodnog budžetiranja. Bez ekonomskog osnaživanja žena, vi ne možete da obezbedite da žene budu ravnopravne ili ravnopravnije članice ovog društva, koje je cesto surovo i nepravično prema njima", rekao je Vučević, prenosi RTV.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: NSinfo