Upoznajte najbolju mladu naučnicu u Srbiji


Asistentkinja na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu, Jelena
Vladić, proglašena je za najbolju mladu naučnicu u Srbiji u 2018. godini. Uz pomoć nekoliko grantova, usavršavala se u inostranstvu, a njen trenutni izbor je Srbija, rad sa studentima i istraživanja u oblasti farmaceutskog inženjerstva.

Nagrade su za naučnicu Jelenu Vladić potvrda da dobar tim, trud i rad vode do uspeha. Radi sa studentima, istražuje, a kao ključne stvari bitne za ostvarivanje punog potencijala jednog naučnika navodi entuzijazam i spremnost na veoma naporan rad i upornost.

"Osim tih ličnih osobina svakako i okolina koja podržava, tim koji motiviše i neko pozitivno okruženje. Bavljenje naukom svakako da nije lako. Kao i u drugim profesijama, u nekom momentu se svi zapitamo zašto smo ovde i zašto sve to radimo, posebno ukoliko se naš rad ne vrednuje na način na smatramo da smo zaslužili. Tako da iako nagrade nisu nešto glavno čemu težimo, jako su značajne i neophodne su", kaže Jelena.

Uspešan tim koji čine Jelena i profesorka Senka Vidović uspeva da tečne ekstrakte transformiše u suvu formu, te da prirodne resurse iskoriste na najbolji mogući način.

"Jedan naš tečan ekstrakt koji dobijemo, karikiram, može da zameni 100 šoljica čaja neke lekovite biljke. Mi tehnologijama transformacije u suvu formu možemo da uradimo to da recimo jedno bure tečnog ekstrakta koje mi dobijemo od lekovitog bilja, transformišemo u suvu formu i onda ta suva forma stane u mnogo manju površinu", objašnjava profesorka Vidović.

Naše naučnice ističu da je dobra informisanost u ovom poslu veoma važna. Baš zbog toga, uspešno sarađuju sa kolegama iz inostranstva, a njihov stav o mogućnostima za mlade naučnike u Srbiji je pozitivan.

Ličnim primerom Jelena i njena profesorka dokazuju da je znanje neprocenjive vrednosti i da svetla budućnost za naučnike u Srbiji postoji.

izvor, foto: rtv.rs

Najbolji na svetu - Novosađani zauzeli prvo mesto ispred timova iz Amerike, Kine, Evrope, Indije

POPULARNO