U Sremskim Karlovcima podeljene stipendije za 26 studenata


Lokalna samouprava u Sremskim Karlovcima stipendiraće u
toku ove školske godine 26 studenata sa svoje teritorije, što je najviše do sada. Toliko njih se i prijavilo na opštinski konkurs u oktobru, a u Magistratu je priređeno svečano potpisivanje ugovora.

Svi oni, kako je propisano opštinskom odlukom o stipandiranju, imaju prosečnu ocenu najmanje 9,00, a među njima se s najboljim prosekom od 9,95 ističe Nikolina Maravić, student Fakulteta tehničkih nauka. Najviše studenata koje će opština novčano potpomagati je upravo s FTN-a – njih šestoro, petoro ih studira medicinu, Filozofski fakultet i PMF studira po četvoro Karlovčana, tri pohađaju Akademiju umetnosti i po jedan student-stipendista je s Poljoprivrednog, Fakulteta sporta i fizčkog vaspitanja, VŠŠ za vaspitače i Visoke tehničke škole strukovnih studija.

– Briga o mladima, koji su budućnost Sremskih Karlovaca, naša je najveća obaveza – rekao je predsednik karlovačke opštine Nenad Milenković. – Budućnost nije samo u zgradama, u asfaltiranju ulica, nego u inteligantnim, sposobnim i obrazovanim mladim ljudima. Lane je bilo 14 studenata s prosekom višim od 9,00 koje smo stipendirali, a sada ih imamo 26. To je impresivan podatak, i treba da služi na čast njima samima, koji su postigli takav uspeh, nisu nijedan ispit pali, niti obnovili neku godinu, već studiraju prema zacrtanoj dinamici, čak i brže od toga. Verujem da će vrlo brzo oni biti ti koji će doprinositi kreiranju društvene svesti na vrlo kvalitetan i akademski način.

Po rečima šefice Odeljenja za društvene delatnosti Nade Ostojić Agbabe, studenti će primati mesečno 10.000 dinara, počev od 1. decembra.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: novisad.rs