U Srbiji svako peto dete ima višak kilograma - kakva užina se preporučuje osnovcima


Osim fizičkom aktivnošću, gojaznost se svakako može
preduprediti i kvalitetnom, balansiranom ishranom, ne samo u porodici, nego i u školama.

Prema statistici, u Srbiji svako peto dete ima višak kilograma, a rezultati instituta "Batut" pokazali su da 43 odsto đaka jede slatkiše svakodnevno. Osim fizičkom aktivnošću, gojaznost se svakako može preduprediti i kvalitetnom, balansiranom ishranom, ne samo u porodici, nego i u školama.

Iako su svesni da brza hrana nije najzdraviji izbor za užinu, većina osnovaca radije jede grisine i slatke palačinke, nego voće ili hranu iz školske kantine. Kažu da ono što je zdravo nije uvek ukusno, a ima i onih koji na pauzama između časova, jedu hranu unapred spremljenu kod kuće.

Navike u ishrani, formiraju se još u prenatalnom periodu i tokom dojenja, kada majka unoseći hranu, preko mleka stvara potrebu i želju deteta za određenim namirnicama. Tokom odrastanja, važno je poštovati pravilo o tri obroka u toku dana, sa akcentom na doručak, a kada je u pitanju užina, ona ne treba da bude obilna i veštački zaslađena, savetuju stručnjaci, prenosi RTV.

Kada je u pitanju ishrana dece u novosadskim vrtićima, ona je propisana standardima o kvalitetu, zdravstvenoj i fizičko-hemijskoj bezbednosti, s tim što se stalno radi na unapređivanju te usluge, kažu u Službi ishrane.

Prema statistici, u Srbiji svako peto dete ima višak kilograma, a rezultati Instituta "Batut" pokazali su da 43 odsto đaka jede slatkiše svakodnevno. Na količinu šećera, masti i kalorija naročito treba obraćati pažnju kada je u pitanju užina, a poređenja radi, jedna čaša pavlake kalorična je kao 10 čaša jogurta, dodaju nutricionisti.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: nenetus/freedigitalphotos.net

POPULARNO